De titel van dit boek verwijst naar Tarea Vida (“levenstaak”), een project van de Cubaanse overheid om het land leefbaar te houden in tijden van klimaatverandering. De auteurs, Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant, gingen ter plaatse kijken naar de problemen en de oplossingen die de overheid en de bewoners kiezen. Je leest er bewondering in voor de aanpak van de Cubanen, maar dit boek is geen politiek manifest.
100 jaar om de zee te stoppen is een informatief pareltje voor klimaatactivisten. Het vertelt ons hoe de overheid de hele bevolking in beweging brengt om samen te werken aan een duurzame toekomst. De auteurs nemen ons in een vlotte, verhalende stijl mee op een natuurreis door het land. Ze beschrijven ontmoetingen met wetenschappers, boeren, ouderen, vissers, vakantiegangers en schoolkinderen. We leren die correspondenten kennen in hun natuurlijk omgeving. Ze getuigen elk vanuit hun persoonlijke levensstijl in een land met een kleurrijke geschiedenis. Allen spelen ze op hun eigen manier een rol in het beheer van het leven op hun eilandje.
Ginds, op dat eiland in de Atlantische Oceaan is het veranderende klimaat al duidelijk voelbaar en zichtbaar: stranden verdwijnen onder het water, tsunami’s blazen alles weg, vissers moeten landinwaarts verhuizen, oogsten mislukken… Wie dit boek leest, kan geen klimaatontkenner meer zijn.
In Cuba is actie nodig. Hard nodig, dat wordt meer dan duidelijk. Maar dat is niet evident, Cuba is een arm land. Door hun politieke positie kunnen ze bovendien op weinig externe middelen rekenen, want hun nabije buur, de Verenigde Staten, blokkeert in- en uitvoer. Daar blijft het boek niet bij stilstaan. De focus ligt op de vele acties die wél gebeuren.
We krijgen veel wetenschappelijke info, niet over de nieuwste technologische snufjes, maar over wat mens en natuur zelf te bieden hebben. Vooral de biologische en de sociale wetenschappen komen aan bod. We leren over de impact die zeegrassen, mangroves en koraalriffen hebben op de oprukkende oceaan. We ontdekken hoe Cuba erin slaagt om mensen van alle leeftijden te informeren, te sensibiliseren én te motiveren tot actie. Actie die inspeelt op eigen kennis en noden.
Ik vind dit boek een aanrader. De situatie in Cuba leert ons hoe belangrijk het is dat de overheid tijdig inspeelt op de klimaatproblemen. Tarea Vida doet dat niet vanuit een ivoren toren. Het houdt rekening met zowel wetenschappelijke bevindingen als met de ervaringen van de plaatselijke bevolking. Het toont respect voor mens en natuur. Het is ook voor ons een signaal om de toekomst onder ogen te zien en niet bij de pakken te blijven zitten. Het boek bevat veel informatie en tips over hoe ook wij hier positief kunnen inspelen op de veranderende omgeving.
Julie Steendam en Isabelle Vanbrabant, 100 jaar om de zee te stoppen
2022, 214 blz., uitgeverij epo, isbn 9789462673977
Reactie toevoegen