Zaterdag deden we met de Limburgse Grootouders in de belangrijkste winkelstraten in Hasselt centrum een onderzoek naar openstaande deuren. We telden zo’n 100 winkels met open en een 10-tal met gesloten deuren. Onzinnig energieverlies en dus CO2-uitstoot. En dat terwijl een winkel hierdoor een hogere energierekening heeft van gemiddeld + 37%.
Bovendien blijkt uit onderzoek dat een open winkeldeur geen invloed heeft op de verkoop. De “gesloten deuren” kregen een bezoekje en een dikke pluim! In de winkelstraat spraken de Grootouders vervolgens met veel mensen over de open deuren en over het klimaat. Verrassend toch hoeveel mensen positief reageren.”
Een van de actieve Grootouders zocht uit waarom die open deuren nu precies zo’n slecht idee zijn.
Open deuren: geld & CO2 buiten
Zit je bij een kop koffie in een gezellige zaak, komt er een pipo binnen die in de deuropening nog wat blijft kletsen. Met de deur open! Een voor een fronsen alle gasten richting deur: duurt dat nog lang? Tien seconden, maar het koelt meteen onaangenaam af. Asociaal, energieverlies, ergerlijk… Deur toe a.u.b!
Stel je voor dat de deur permanent open bleef! Een verschrikkelijk idee! Nochtans is dat wat veel winkel(keten)s in de binnenstad doen. Ze denken hierdoor meer klanten over de drempel te krijgen. Onterecht, zo blijkt.
In Antwerpen onderzocht het Stadslab2050 van netbeheerder Eandis, onderzoeksbureau Haystack International, het Vlaamse Energieagentschap en Stad Antwerpen samen met winkelvereniging Quartier National van Unizo of het klopt dat open deur meer klanten binnen brengen. Tien weken werden temperaturen gemeten en verschillende proefopstellingen getest. Straatcamera’s en infraroodtellers registreerde 1,4 miljoen passanten en 10.000 klanten.
Tegen de verwachtingen in bleek er geen verschil te zijn tussen gesloten of een open deur, al dan niet met energieverslindend warmtegordijn. De shoppers komen binnen omwille van de koopwaar en de aantrekkingskracht van de winkel.
Wel één verschil: de energiefactuur lag tot 37% lager als de deur dicht was. (En in de zomer niet minder omdat de airco niet moet draaien.)
Een Nederlandse simulatie stelt dat als van de 110.000 winkels de helft in de winter hun deuren open houden en een verwarmingszuil met een vermogen van 20 kW gebruiken waarvan de helft verloren gaat, er meer dan 500 Mw aan thermisch vermogen wordt verspild! (Een kleine centrale minder!)
Deur toe acties zijn er al in Aalst, Roeselare, Gent, Antwerpen, Wageningen, Winterswijk, Groningen. De Nederlandse handelaars informeren met een affiche: natuurlijk zijn wij OPEN, de deur is alleen dicht om energie te besparen.
Murat Basarir van de ingenieursafdeling van de universiteit van Cambridge maakte in 2010 een studie van het energieverbruik in twee winkels in de stad. Hij noteerde een vermindering van het energieverbruik met 30 en 54 procent per dag als de deuren dicht waren.
Conclusie: het koolstofverbruik van één winkel kan zo eenvoudig worden verminderd met maximaal 10 ton kooldioxide per jaar! Dit is het equivalent van drie retourvluchten van Londen naar Hong Kong. Minder CO2, minder kosten en meer comfort voor klanten en personeel.
Bij een studie in Oxford Street (Londen, 2018) werd een gemiddelde interne binnentemperatuur van 23,6 ° C in de winkels gemeten. Dat is meer dan vijf graden warmer dan de ideale omgevingstemperatuur bij winkelen: 18 ° C, zoals aanbevolen door het Chartered Institute for Building Services Engineers. De warmste winkel was TopShop met een oppervlakte van 90.000 m², met een gemiddelde temperatuur van 27,2 ° C. Slechts zes van de meer dan 100 winkels hadden hun deuren dicht bij een buitentemperatuur rond het vriespunt.
Warmtekaarten laten zien hoe High Street-winkels miljoenen ponden aan energie verspillen door de ingangen open te laten bij koud weer. Het onderzoek suggereert dat als alle retailers de deuren zouden dicht laten, het totale energieverbruik van het land met 2,5 procent zou kunnen dalen.
Hallo… Demir Zuhal?
Zoek je nog tips voor een Vlaams Klimaatplan? Ons gezond verstand wist het al. Deuren dicht is pure winst voor handelaar en klimaat!
Eenvoudige actie met goed gevolg als we dit herhalen op meerdere plaatsen en op “koopjesdagen” meen ik. De knappe actieborden zijn al gemaakt !
We ondersteunen en versterken elkaar. Ook en de impact wordt vele malen groter. De pers pikt dit gegarandeerd op !
Goed idee van Jef S. Voor de borden en andere info, neem contact met liesbet.croughs@gmail.com, een van de initiatiefnemers in Hasselt.