Actie tg politiegeweld BB

Actie tegen politiegeweld

Verschillende actiegroepen betoogden maandagavond op het Albertinaplein tegen overdreven politiegeweld. Ze lazen ook een brief voor op de gemeenteraad. Burgemeester Close blijft echter achter zijn politiekorps staan.

Lees ook Mensenrechtenliga laat politiegeweld onderzoeken

De Bruzz-reporter ter plaatse telde zo’n 100 tot 200 aanwezige actievoerders. Zij voerden actie tegen politiegeweld, onder meer naar aanleiding van het politie-optreden tijdens de betoging van Extinction Rebellion eerder deze maand. Onder de actievoerders waren leden van Students en Youth for Climate, de Gele Hesjes, Extinction Rebellion, familie en vrienden van de in augustus door een politiecombi doodgereden Mehdi Bouda (17j) en ook leden van de PVDA.  De sfeer was sereen, de actievoerders waren niet uit op een confrontatie met de aanwezige politie.

Eerder lazen de actievoerders ook al een brief voor op de gemeenteraad. Zij vinden dat de taak van de politie is om burgers te beschermen en niet om, tegen wie dan ook, geweld te plegen. Burgemeester Philippe Close (PS) heeft inmiddels al gereageerd op de brief en verdedigt het politiekorps. De burgemeester vindt dat de betogers van Extinction Rebellion tijdens hun acties voldoende kans gekregen hebben om geweld te vermijden, maar dat ze niet wilden luisteren.

Bekijk hier de Bruzz-video van de actie.

Meer over het politiegeweld zelf hoor je in dit getuigenis van actievoerder Olivier De Schutter, prof aan de rechtsfaculteit van de UCL.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .