Schermafbeelding 2024-03-16 205749 AABB

Agro-ecologische boer versus TotalEnergies – Steun boer Hugues Falys!!!

© The Farmer Case / Tim Dirve

De eerste klimaatzaak tegen een multinational in ons land is een feit. Ze heet ‘The Farmer Case’ omdat agroecologische boer Hugues Falys de dupe is van de klimaatcrisis waarvoor hij zelf geen verantwoordelijkheid draagt.

Landbouwingenieur en boer Hugues Falys uit Bois-de-Lessines in Henegouwen is een pionier van de agroecologische landbouw. Sinds 1993 al verbouwt hij granen, eiwithoudende gewassen, groenten, aardbeien en peulvruchtenrijke weiden, waarop hij ongeveer honderd Charolais-koeien houdt voor biologische vleesproductie. Hugues werkt met een uitgebreid zelfvoorzienend grasvoedingssysteem, wat betekent dat hij zijn koeien uitsluitend voedt met gras van zijn weilanden en met peulvruchten (luzerne, klaver, enz.) die hij op zijn boerderij produceert. Hij importeert geen voer uit het buitenland, dus geen soja uit Latijns-Amerika.

Maar de klimaatcrisis is een fikse streep door zijn rekening. De gevolgen voor zijn boerderij zijn enorm: beschadigde tot zelfs onbruikbare oogsten en gronden, ernstige financiële verliezen, dieren met hittestress en veel extra werk. En beter wordt het zeker niet. Door de toenemende onvoorspelbaarheid van weerpatronen wordt het voor Hugues steeds moeilijker om zijn werk te plannen. Daarom klaagt Hugues TotalEnergies aan voor hun verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis. Drie organisaties, la Ligue des droits humains, FIAN en Greenpeace, sluiten zich aan bij deze rechtszaak en steunen Hugues in zijn strijd. Steun jij hem ook?!

Landbouwsector lijdt onder klimaatcrisis

Wekenlang al komen landbouwers in België, Frankrijk en over heel Europa in actie om hun onzekere situatie aan de kaak te stellen. Hun missie om voor voedsel te zorgen is voor ons van cruciaal belang. Maar jammer genoeg zijn landbouwers vaak bij de eerste slachtoffers van de klimaatcrisis door aanhoudende regen op hun velden of juist door langdurige droogte. Zoals ook Hugues, wiens bedrijf quasi klimaatneutraal is.

De verantwoordelijken

Multinationals uit de fossiele energiesector, waaronder TotalEnergies, dragen veruit de grootste verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis. Hun activiteiten brachten en brengen aanzienlijke schade toe aan het milieu en ze schenden de mensenrechten. Denk aan de East-African Pipeline die TotalEnergies in Tanzania en Kenia aan het aanleggen is en waarvoor de Masaï-stam van hun voorvaderlijke leefgebieden wordt verdreven. Intussen boekt TotalEnergies torenhoge winsten. Met 21,4 miljard dollar behaalde het in 2023 zelfs zijn hoogste winst ooit, met dank aan de hoge energieprijzen. Systematisch echter ontwijken deze fossiele-energie-reuzen hun verantwoordelijkheid en werken ze bewust alle vormen van klimaatregelgeving tegen. Bovendien doen ze ook ongegeneerd aan greenwashing door prestigieuze evenementen te sponsoren, zoals de Koningin Elisabethwedstrijd.

Precies daarom nam Hugues de moedige beslissing om naar de rechtbank van Doornik te stappen en TotalEnergies ter verantwoording te roepen voor hun bijdrage aan de klimaatcrisis.

Een klimaatzaak aanspannen kost echter geld. Juridische procedures duren ook lang. Maar boer Hugues Falys staat er niet alleen voor! De Liga voor de Mensenrechten, FIAN en Greenpeace steunen hem in deze eerste klimaatzaak tegen een multinational in België.

Ook jij kan in de bres springen voor Hugues!

Hoe ga je te werk? Door je naam op te geven steun je Hugues in zijn strijd voor klimaatrechtvaardigheid en word ook jij een cruciale schakel in de strijd voor mensenrechten en voor een klimaatneutrale en rechtvaardige toekomst voor iedereen. Doe mee aan de crowdfunding van Greenpeace voor boer Hugues!

Ik geef mijn naam op

copyright foto’s Adrien Medy – thefarmercase.be

2 Antwoorden

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .