bericht beslssing luchthaven Deurne 210708

Al 3234 bezwaren tegen eeuwigdurende vergunning luchthaven Deurne

We schreven al meermaals over het wel en wee van de regionale luchthaven van Deurne “Antwerp Airport” genaamd en weten intussen wat meer : op 10 september 2021 waren er al 3234 bezwaren ingediend in het kader van het openbaar onderzoek dat door de belendende gemeenten Antwerpen, Borsbeek en Mortsel georganiseerd werd in augustus.

Niettegenstaande augustus 2021 een vakantiemaand is zijn er blijkbaar toch wel redelijk wat wakkere burgers die zich vragen stellen bij de aanvraag die de exploitant deed om de tijdelijke vergunning om te zetten in een eeuwigdurende Al meer dan 3.000 bezwaren tegen eeuwigdurende milieuvergunning luchthaven Deurne | VRT NWS: nieuws

Eerder in augustus moesten de 3 besturen op wiens grondgebied de luchthaven ligt (Antwerpen, Borsbeek en Mortsel) een advies geven over de aanvraag van de luchthaven voor een eeuwigdurende vergunning. Borsbeek en Mortsel adviseerden prompt negatief, Antwerpen is principieel voor de vergunning maar stelde zich – zoals de vele bezwaarindieners – vragen over de trits stedenbouwkundige misdrijven die zich de afgelopen jaren op en buiten het luchthaventerrein opstapelden. Het meest opvallend is – zoals we al schreven – het bezwaarschrift van het Vlaams departement Omgeving.

Veel Vlaamse subsidies

De regionale luchthaven van Deurne is al langer omstreden en dat heeft veel te maken met het feit dat algemeen aangenomen werd dat de Antwerpse economie een zakenluchthaven nodig heeft, maar dat bleek de laatste 20 jaar niet echt. Laat staan dat er ondanks de vele Vlaamse overheidssubsidies enige rendabiliteit zou zijn. Het kwam zelfs zover dat er vanuit onverdachte hoek in De Tijd in augustus 2018 een opiniestuk gepubliceerd werd van de hand van senior-writer Stefaan Michielsen “Doe Deurne dicht” Doe Deurne dicht | De Tijd. Omstreeks dezelfde periode schreef Trends-redacteur Wolfgang Riepler een opiniestuk “regionale luchthavens zijn bodemloze putten” ‘Regionale luchthavens zijn bodemloze putten’ – Bedrijven – Trends (knack.be). Deze opiniestukken kwamen er in het kielzog van het feit dat de luchthaven van Deurne omstreeks 2010 op sterven na dood was maar de Vlaamse Regering in 2014 de luchthaven de mogelijkheid gaf om ook toeristische vluchten te organiseren. Meer zware vliegtuigen dus, vlakbij woonwijken. Maar de Vlaamse overheid bleef subsidiëren. Uit een laatste stand van zaken van het burgerplatform Vliegerplein – een overkoepeling van actiegroepen dat zich sinds 2014 vastbeet in de subsidiestromen – blijkt : totaal jaarlijkse exploitatiesubsidies van Vlaams Gewest van 2014 tot 2020 : 30 miljoen euro. Totaal investeringen in infrastructuur door Vlaams Gewest van 2014 tot einde 2021 : 90 miljoen euro.

Een groene invulling op strategische plek tussen stad en rand

De onrendabele luchthaven van Deurne oogst niet enkel kritiek, er wordt ook nagedacht over een alternatieve invulling van deze mooie strategische plek tussen de Antwerpse stad en rand. Officieel hebben de luchthaventerreinen als nabestemming park. Het burgerplatform Vliegerplein maakte enkele jaren geleden al een oefening Vliegerplein lanceert manifest over alternatieve toekomst luchthaven Deurne – VLIEGERPLEIN burgerplatform en recent op 10 september 2021 waagt ook een filosofisch onderzoeker als Tom Hannes zich na een aantal scherpe beschouwingen aan de queeste van een groene long : “Boven een luchthaven zweven geen heiligen. Wel vliegtuigen. Extreem lawaaierige en vervuilende machines. Het is een betonnen ironie dat er zoiets bestaat als een “eeuwigdurende vergunning” voor een industrie die zo vernietigend is voor het wereldwijde klimaat en daardoor indirect zwaar verstorend werkt op het kostbare weefsel van de maatschappij..” En even verder : “Het is een mysterie waarom gezonde lucht een links issue zou zijn : het opwarmende Antwerpen heeft nood aan een groene long.” Zeker lezen Een eeuwigdurende aflaat voor een zondige luchthaven – De Standaard

lees ook Bezwaarschrift tegen eeuwigdurende vergunning luchthaven Deurne – Grootouders voor het Klimaat

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .