Ankie Vandekerkhove (ug)___169

Ankie Vandekerckhove

Het Vlaams Parlement richt in 1997 het Kinderrechtencommissariaat op en in 1998 wordt Ankie Vandekerckhove, criminologe en master in de rechten, de allereerste Vlaamse kinderrechtencommissaris. Op het einde van haar mandaat in 2008 pleit Ankie Vandekerckhove voor een volwaardige rechtsbescherming voor minderjarigen. “Minderjarigen genieten nog steeds minder rechtsbijstand en rechtsbescherming dan volwassenen”, zegt ze bij haar afscheid. Kinderen en jongeren ernstig nemen : met die focus kijkt ze ook naar de klimaatjongeren en wordt ze ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat.. Ankie schrijft ons daarover dit :

“(Nog) geen grootouder,
behept met het kinderrechtenvirus,
bezorgd om climate change.

Niet enkel voor de TOEKOMST van kinderen en jongeren, maar ook voor hun NU.

Ik heb steeds erg geloofd in de kracht van kinderen en jongeren en hun betrokkenheid op onze samenleving. Mijn bewondering voor de Greta’s en Anuna’s in de wereld is dan ook groot en ik voel me vereerd door de uitnodiging om ambassadeur te worden voor Grootouders voor het klimaat.

Ik pas helaas niet meer in mijn oude ‘No time to waste’ Tshirt, maar de boodschap is nog steeds dezelfde én dringender dan ooit. Onze generatie heeft het klimaatprobleem voor een deel veroorzaakt; we hebben dan ook serieus verantwoording af te leggen…”

Welkom, Ankie.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .