20211010_143657-ingebedde-foto-AA

Back to the Climate – Nu! Maintenant! Now!

Als de Klimaatmars van 10 oktober 2021 één zaak duidelijk maakt, dan is het wel dat héél veel gewone burgers, jong én oud, zich bezorgd genoeg voelden om dat in Brussel te komen tonen. Back to the Climate heeft zijn nieuwe adem! De ongerustheid over de klimaatcrisis is met de overstromingen van juli sterk toegenomen, en dat al helemaal in het Waals gewest. Opvallend veel Franstaligen dus. Opvallend veel Grandsparents ook, gehuld in gilets blancs, te midden van de immer groeiende en enthousiaste groep Grootouders in witte hesjes. We konden opnieuw rekenen op onze zeer gemotiveerde ambassadeurs om het GvK-spandoek mee te dragen! We spotten Herman Balthazar, Geert Van Istendael, Vera Dua, Mieke Vogels, Mieke Peeters, Jan Stel, Toon Van den Brempt, Herman Teule, Patricia Verbauwhede, Frans Dumortier, Gilbert Eggermont, Alma De Walsche, Stefaan Maryse, Stella Okemwa, Phlippe Matthijs (als steward!), Chris Dutry, Lieve De Cauter en Luc Vankrunkelsven. Een lijstje om u tegen te zeggen! Dank voor uw steun, beste ambassadeurs!

Niet toevallig openden de Ride-the-Tide-fietsers de mars onder luid applaus. Zij fietsten de afgelopen dagen al de hele toekomstige kustlijn af. Na hen trokken de slachtoffers van de overstromingen van afgelopen zomer de mars op gang.

Met al gauw twintig betogers naast elkaar over de hele breedte – inclusief voetpaden en middenberm – van de kleine ring, en dat in dichte drommen, haalden we met gemak 50.000 of wellicht eerder 65.000 deelnemers. Veel applaus was er voor de Grootouders en de Grandsparents op de trappen van de Financietoren. Ook voor hun boodschap ‘Alleen mensen kunnen het tij keren’. Meer dan ooit waren we nadien alom zichtbaar aanwezig.

In de Wetstraat stak 11.11.11 met een opvallende installatie de vuist omhoog voor ‘klimaatrechtvaardigheid nu’. Wat verderop de olijke oproep aan jong en oud om onder de limiet van 1,5°C te blijven.

Hoog tijd voor politici, beleidsmakers, investeerders om het signaal van jong en oud op te pikken en eindelijk snel werk van te maken van de klimaattransitie!  Om te beginnen verwachten we dat ons land zich op de COP26 in Glasgow aansluit bij de koplopers inzake klimaatbeleid! We hebben nog tijd, maar hij dringt!


Wil je graag meer foto’s bekijken, klik dan hier door.


Om af te ronden deze overweging van een ‘anonieme dichter’ , geïnspireerd door Vàclav Havel in ‘Verhoor op afstand’ van Karel Hvizdala (1985).

Hoop

Diep in onszelf dragen wij hoop,
als dat niet het geval is,
is er geen hoop.
Hoop is een kwaliteit van de ziel
en hangt niet af
van wat in de wereld gebeurt.
Hoop is niet voorspellen of vooruitzien.
Het is een gerichtheid van de geest,
een gerichtheid van het hart,
voorbij de horizon verankerd.
Hoop in deze diepe en krachtige betekenis
is niet hetzelfde als vreugde
omdat alles goed gaat
of je bereidheid je in te zetten
voor wat succes heeft.
Hoop is ergens voor werken
omdat het goed is
niet alleen omdat
het kans van slagen heeft.
Hoop is niet hetzelfde als optimisme
evenmin de overtuiging
dat iets goed zal aflopen
wel de zekerheid dat iets zinvol is
ongeacht het resultaat.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .