2020-10-03-114603-1 AA

Beroep tegen vergunning voorbereidende werken Ineos ingediend

Vandaag 10 december 2020 hebben de juristen van ClientEarth samen met 13 milieuorganisaties, een beroep ingediend tegen de vergunning voor de ontbossing en voorbereidende werken voor ‘Ineos Project One’ in de Antwerpse haven. Het gaat om het beroep ten gronde bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. De organisaties die het gerechtelijk beroep mee initiëren zijn: Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut, Klimaatzaak, Greenpeace Belgium , StRaten Generaal, Fairfin, BOS+, Recycling Network Benelux, Grootouders voor het Klimaat, Climaxi, Bond Beter Leefmilieu (BBL), WWF Belgium, Zero Waste Europe en Gallifrey Foundation .

Dit gerechtelijke beroep tegen de vergunningsbeslissing van de Vlaamse overheid volgt op het kortgeding dat vorige maand was aangespannen om de vergunning voor de boskap en voorbereidende werken voor Ineos Project One per onmiddellijk op te schorten. De Raad voor Vergunningsbetwistingen volgde de redenering van Client Earth. De vergunning werd geschorst. Deze uitspraak betekent dat Ineos het project niet kan voortzetten totdat er een uitspraak is over het beroep dat vandaag is ingesteld. Vermoedelijk valt die uitspraak over ongeveer een jaar.

De kern van het probleem is dat Ineos een ontbossingsvergunning heeft aangevraagd terwijl de milieueffecten van Project One als geheel nog steeds niet in kaart gebracht en goedgekeurd zijn. Ontbossing voordat de rest van het project groen licht krijgt, kan ertoe leiden dat de bomen voor niets worden gekapt en dat wilde dieren en habitats voor niets worden ontheemd of vernietigd. Een vergunning aanvragen voor slechts een deel van een omvangrijk project – de ‘salamitactiek’ – is bovendien in strijd met de Europese en nationale milieuwetgeving. De Vlaamse overheid heeft de milieueffecten van het gehele Ineos-Project One immers niet volledig kunnen beoordelen.

Hier vind je de persmededeling van Client Earth.

Lees meer

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .