Greenpeace stop deep sea mining AA

Bescherm de oceanen – Geen diepzeemijnbouw

Teken de petitie tegen diepzeemijnbouw

Beschermt België de oceanen? Onze regering beweert van wel. Maar is dat zo?

Greenpeace heeft alvast zijn twijfels.Vanuit de haven van San Diego in de VS, vertrok immers begin april een schip, gecharterd door Global Sea Mineral Resources (GSR), een dochteronderneming van het Belgische DEME, dat gesponsord wordt door de Belgische regering, naar de Clarion Clipperton Zone in de Stille Oceaan, tussen Hawaï en Mexico. Het schip van GSR zal daar tests doen met de Patania II met het oog op de ontginning van de diepzee. De Patania II is een enorme machine die tot 4.000 meter diep kan afdalen om polymetallische knollen op de oceaanbodem te verzamelen. Deze knollen bevatten mineralen die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld batterijen voor smartphones en elektrische wagens. Niet enkel België is op queeste naar dit ‘nieuwe goud’ van de diepte. Activisten van Greenpeace aan boord van de Rainbow Warrior voerden recent ook actie in het gebied in de Stille Oceaan waar een dochteronderneming van het Canadese bedrijf DeepGreen Metals van plan is aan diepzeemijnbouw te doen.

Met zijn acties wil Greenpeace de gevaren van dit soort exploitatie onder de aandacht brengen. Wetenschappers hebben er al herhaaldelijk voor gewaarschuwd dat diepzeemijnbouw zware gevolgen kan hebben voor de ecosystemen in de oceanen. Het gaat immers om een onbekend ecosysteem met eigen vormen van biodiversiteit op enorme diepte. Uit voorzorg alleen al is het wijs om de diepzee niet open te stellen voor mijnbouw. Dat is ook de visie van Jan Stel, hoogleraar emeritus in Ocean Space and Human Activity en tevens GvK-ambassadeur, in zijn sterke en rijkelijk geïllustreerde blog in Eos, Diepzeemijnbouw, stappen in het duister? Hij pleit onomwonden voor het voorzorgsprincipe en wijst erop dat er een wereldwijd verdrag moet komen voor het beheer van de oceanen. Het is inderdaad de bedoeling dat regeringen wereldwijd het in 2021 eens worden over een verdrag dat bescherming in plaats van exploitatie centraal stelt in het beheer van de oceanen. België is voorstander van dit verdrag om de oceanen te beschermen, maar tegelijk ook van diepzeemijnbouw. “Wordt het geen tijd dat België een duidelijk standpunt inneemt en deze destructieve activiteit niet langer steunt?” Precies dat is waar Greenpeace op aandringt.

Voor dat standpunt kwam er alvast steun uit onverwachte hoek, namelijk de bedrijfswereld. Op vraag van WWF beloofden onder meer BMW, Volvo, Google en Samsung om geen gebruik te maken van mineralen uit de oceanen. Hiermee deelden zij een stevige tik uit aan de plannen voor grootschalige sea mining en toonden ze dat het ook anders kan.

Ben je het daarmee eens? Teken dan de petitie!


Op 29 april 2021 bericht Greenpeace: “UPDATE 28 APRILbij een van de eerste diepzeemijnbouwtests ter wereld is een grote machine van 25 ton vast komen te zitten op de zeebodem van de Stille Oceaan. Het gaat om de knollenverzamelaar Patania II van het Belgische Global Sea Mineral Resources (GSR), een dochteronderneming van DEME. GSR heeft bevestigd dat “de verbinding tussen de Patania II en de communicatie- en stroomkabel is losgeraakt, waardoor de Patania II zich momenteel op de zeebodem bevindt”. De robot kwam vast te zitten op minstens 4000 meter onder de zeespiegel.


Lees ook in MO*

Dossier grondstoffenjacht voor tegen het klimaat             

Bericht Thorntonbank, stiekem testen voor diepzeemijnbouw   

Dossier De race naar de zeebodem. Hoe België een hoofdspeler werd in de diepzeemijnbouw

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .