Greenpeace UK plastics in households onderzoek

Big Plastic Count van Greenpeace bevestigt de somberste verwachtingen

Zo kan het niet verder! Stop wegwerpplastics!

Het probleem van de wegwerpplastics is immens. Dat bleek nog maar eens na een burgeronderzoek waaraan 250 000 Britten deelnamen – het grootste onderzoek ooit – naar hun gebruik van wegwerpplastics. Resultaat: De cijfers zijn verbijsterend! 1,85 miljard stuks gaan wekelijks de vuilbak in! En dan gaat het enkel over huishoudplastics, niet over het plasticafval van kantoren, winkels en de industrie. Slechts 12% wordt gerecycleerd. Overheden moeten dus dringend ingrijpen! Maar intussen laten ze de productie van plastics naar verwachting de komende 20 jaar nog verdubbelen! Dit kunnen we niet laten gebeuren!

De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn:

  • De 250.000 deelnemende gezinnen telden samen een verbijsterende 6,4 miljoen stuks weggegooid plastic in hun huishoudens.
  • Gemiddeld gooide elk deelnemend gezin jaarlijks 3.432 stuks plastic weg.
  • Geëxtrapoleerd naar het Verenigd Koninkrijk als geheel gaat het over 1,85 miljard stuks plastic per week. D.i. op jaarbasis een verbijsterende 96,6 miljard stuks!

Wat er gebeurt met al dat plastic van zodra het bij het afval terecht komt, toont deze video.

Grootouders voor het Klimaat kaartte het wegwerpplasticsprobleem eerder al aan op deze website. Vlaanderen doet het beslist niet beter dan het VK.

Het is dan ook onvoorstelbaar dat de Vlaamse Regering 3 miljard borg over heeft voor een nieuwe ethaankraker voor Ineos, die ‘gewoon’ volledig ‘fossiel’ zal opereren en de al immense wegwerpplasticsproductie nog zal doen toenemen!  

Nog niet overtuigd? Bekijk de video en surf eens naar Plastic Soup Foundation!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .