logo_GvK_met achtergrond__169

“Blijf langer in je kot !”

 een (renovatiebegeleiding) project van Grootouders voor het Klimaat.


De Grootouders voor het Klimaat juichen de uitspraken toe van zowel Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) als Vlaams minister Matthias Diependaele (NV-A) over een eenvoudiger aanbod van renovatie- en isolatiepremies voor woningen. Dit sluit perfect aan op het project “blijf langer in je kot”, dat door ‘Grootouders voor het klimaat’ recent werd gelanceerd.

We wijzen er op dat corona veel ouderen heeft doen nadenken over de keuze: Naar een woonzorgcentrum of zo lang mogelijk thuis blijven?
Velen zullen ongetwijfeld “langer in hun kot” willen blijven.

Maar hun woningen zijn niet aangepast aan de hittegolven die door de klimaatverstoring steeds meer voorkomen. Hogere temperaturen zijn vaak dodelijk, vooral voor ouderen met hart- of ademhalingsproblemen. Tijdens de drie hittegolven van afgelopen zomer zijn er in totaal 700 mensen meer dan normaal overleden.
Een goed geïsoleerde woning biedt bescherming tegen hittegolven en doet meteen de steeds duurdere rekening voor de verwarming in de winter dalen. En een instapdouche is zalig voor stramme knieën!
Kortom, een gerenoveerd huis is gezonder, veiliger en kost minder aan energie.
Bovendien stijgt de de waarde van het huis. En dat is een mooi geschenk voor de kinderen en kleinkinderen.

We pleiten voor renteloze leningen tot 50.000 euro en een verdubbeling van de premies voor echt kwetsbare ouderen en gezinnen, zodat minstens 50 % van de renovatiekost gefinancierd kan worden.
Er zijn zeker ouderen die zich een renovatie financieel kunnen veroorloven, maar zij zien dat niet zitten,  ook door de ingewikkelde administratieve rompslomp.
Robrecht Bothuyne en Matthias Diependaele hebben gelijk als ze stellen dat de huidige ondersteuning via premies en groene leningen bijzonder ingewikkeld is. De maatregelen bereiken dan ook niet de meest kwetsbaren en ouderen. Zelfs hoog opgeleide mensen hebben er problemen mee.

We pleiten dan ook voor ontzorging van ouderen en kwetsbare mensen door renovatiecoaches. Die helpen een verantwoord en betaalbaar renovatieplan op maat opstellen, begeleiden de keuze van aannemers, volgen de werken op en begeleiden de aanvraag van eventuele premies en leningen. Gerenoveerde woningen doen de uitstoot van broeikasgassen dalen, en remmen daardoor ook de klimaatverstoring af en zo ook het aantal hittegolven. Bovendien zorgen ze voor heel wat jobs en daar hebben we in deze post-coronatijd zeker een grote behoefte aan.


Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .