Wandeling in Groene Delle

Breaking News – Hoogste aantal bezwaren ooit voor de Groene Delle

“38 500, daar kan je niet omheen. We nemen de opmerkingen zeker serieus”

Dat alleen al is fantastisch nieuws. Dikke proficiat aan de actiegroep en alle Grootouders voor het Klimaat – in het bijzonder mede-Grootouder Liesbet Croughs – die ongelooflijk hard hebben geknokt voor het behoud van de Groene Delle! Wat een mobilisatie! Wat een overtuiging! Wat een verdienste voor de leefomgeving van onze kleinkinderen! Het gaat hier wel degelijk om een kantelmoment.

In hoogsteigen persoon liet Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir gisteren op TvLimburg weten dat haar departement maar liefst 4.500 bezwaren en nog eens 34.000 mensen handtekeningen had geteld voor het behoud van de Groene Delle.  “Het gaat om zowat het hoogste aantal bezwaren ooit tegen een GRUP. Goed voor de top 5”, aldus Brigitte Borgmans van het departement. Vlareg heeft nu 180 dagen de tijd om de bezwaarschriften door te nemen en een beslissing te nemen.”

Zo lang wil minister Demir er echter niet over doen. Tegen eind september zou de beslissing vallen. “Die 4.500 bezwaren geven het signaal: Bekijk alle alternatieven en alle pistes. Maar ik wil toch beklemtonen dat het belangrijk is om de toekomst van de economie van Limburg te verzekeren. We moeten bekijken hoe we goederen op een goede manier over het Albertkanaal kunnen vervoeren, maar tegelijk is het ook belangrijk om onze ecologie te beschermen. Ik zal de komende weken alle elementen bekijken en een goede beslissing nemen, in het belang van heel Limburg.”

HetLaatsteNieuwsHasselt is duidelijker. “Met een ongezien aantal handtekeningen en bezwaarschriften doen de groene protestbewegingen het dossier van de Groene Delle daveren op haar grondvesten. “De Limburger heeft een duidelijke boodschap gestuurd naar de Vlaamse Regering: ‘Doe uw huiswerk opnieuw.’

En dat is exact wat ik ga doen”, reageert bevoegd Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “We moeten ons huiswerk dus opnieuw maken, want dit voldoet niet. In de 180 dagen die we nu hebben, zullen we de bezwaren en vooral de argumenten die erin aangehaald worden inventariseren, bekijken en bestuderen. We zullen dan een nieuw GRUP-dossier voorleggen aan de Vlaamse regering, rekening houdend met de opmerkingen en met het evenwicht tussen economie, ecologie en mobiliteit.”

Bij VOKA-Limburg zijn ze er niet meer gerust op. “Er zijn afspraken gemaakt over de Limburgse ENA-gebieden in het kader van het SALK”, zegt directeur belangenbehartiging Kris Claes. “Dan hebben we het over Lummen-Zuid, Ebema (dat intussen is uitgevoerd), Munsterbos (dat groene zone werd), de insteekhaven in Lummen en Genk-Termien. In deze crisistijden hebben we absoluut nood aan een duurzaam industriegebied tussen het Albertkanaal en de autosnelweg, waar grote spelers zich kunnen vestigen. Want die zijn echt wel geïnteresseerd. Tot slot willen we de methodiek aanklagen die het groene front gebruikt heeft om bezwaren samen te krijgen. Dit is de oude beproefde truc met de stencilmachine, waardoor mensen maar een handtekening hoeven te zetten en klaar is hun bezwaar. Is dit het juiste verhaal, vragen we ons dan af. Wij gaan er alleszins van uit dat de Vlaamse regering in september haar engagement zal nakomen”, aldus Claes.

Maar er is een barst in het werkgeversfront. “Ja, we doorbreken het werkgeversfront tegen de natuurbeweging heel expliciet”, geeft Bart Lodewyckx van Unizo Limburg toe. “Een dossier zoals dat van de Groene Delle willen we echt niet meer. We moeten slimmer omgaan met onze schaarse ruimte. Dit zijn “plannen van tien jaar geleden maar ze groeiden uit tot een zoveelste symbooldossier.” Unizo vindt zelfs dat Limburg de ambitie moeten hebben om de meest duurzame provincie te worden. Dan zullen we het geweer wel van schouder moeten veranderen als het gaat over het innemen van open ruimte en het opofferen van natuur.”

En de actievoerders? “Wij zijn sinds 2008 bezig om voor de Groene Delle te vechten”, zegt Wilfried Croux van actiegroep De Vrienden van de Groene Delle. “Ik was zelf onder de indruk van de spectaculaire snelheid waarmee de petitie werd gedeeld en ingevuld, heel anders dan bij onze start twaalf jaar geleden. N-VA kan zich in Limburg niet permitteren om dit nog te negeren. Voor minister Demir zou dit zelfs erg in strijd zijn met het beleid dat ze voert. Ik ben altijd optimist: dit komt goed. Maar we blijven druk zetten, er komen zeker nog acties.”

Lees en bekijk ook

Het Belang van Limburg: Hoogste aantal bezwaren ooit: 38.500 mensen willen behoud van De Groene Delle

Het Laatste Nieuws/in-de-buurt/hasselt: Minister Zuhal Demir reageert na 4.500 bezwaren en 34.000 handtekeningen tegen dossier van Groene Delle – Ik ga mijn huiswerk opnieuw doen.

TvLimburg: Vlaamse overheid ontving 4.500 bezwaarschriften in dossier Groene Delle

Vrtnws : Massaal protest tegen industriezone in natuurgebied Groene Delle in Limburg: “Hoogste aantal bezwaren ooit”

En onze eigen GvK-bijdragen op deze site

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .