img20210407 - Wereld van verdoken slavernij AA

Breng Bolsonaro voor het Internationaal Strafhof!

Stop deze man!

Braziliaans president Jair Bolsonaro is een vleesgeworden milieuramp. Onder zijn beleid is de ontbossing in een jaar tijd met 20% omhoog geschoten en worden inheemse gemeenschappen geteisterd door geweld. Maar er is een manier om hem verantwoordelijk te houden. Het Internationaal Strafhof zou hem kunnen vervolgen, als de aanklager ingaat op de oproep om een onderzoek te openen! Sluit je aan bij de urgente campagne om het regenwoud en zijn inwoners te beschermen — als we genoeg handtekeningen verzamelen, zullen we ze rechtstreeks overhandigen aan het Strafhof!

TEKEN NU

Beste vrienden,

Braziliaans president Jair Bolsonaro is een vleesgeworden milieuramp.

Hij heeft het licht op groen gezet voor illegale ontmijning en ontbossing in Inheemse gebieden en heeft klimaatwetgeving gesaboteerd. De vernietiging van het Amazonewoud is in één jaar met meer dan 20% toegenomen — dat betekent dat elke dag 3.000 voetbalvelden regenwoud verloren gaan!

Hij denkt dat hij hiermee weg kan komen — maar er is een manier om hem verantwoordelijk te houden. Een groep onverschrokken advocaten roept het Internationaal Strafhof op om Bolsonaro aan te klagen voor zijn vermeende aanvallen op het Amazonewoud en de mensen die het beschermen. Of dat gebeurt, hangt af van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof, Karim Khan.

Khan heeft de reputatie onbevreesd te zijn in zijn zoektocht naar rechtvaardigheid, maar Bolsonaro voor de rechter slepen vergt ongelooflijk veel moed. Laten we daarom een enorme wereldwijde oproep lanceren, zodat hij actie onderneemt. Wanneer we genoeg handtekeningen hebben, zullen we ze rechtstreeks overhandigen aan het kantoor van de aanklager.

Vóór Bolsonaro aan de macht kwam, begon de ontbossing af te nemen, maar sinds hij president is, zien we de grootste toename in 15 jaar. Hij heeft zijn presidentschap misbruikt om houthakkers, landbouwbedrijven en criminele groepen aan te moedigen tot meer ontbossing, zowel in het regenwoud als in de uitgestrekte savannen van de Cerrado. Inheemse volkeren worden zo zwaar geteisterd door geweld en opzettelijke vergiftiging dat ze over een genocide spreken.

Onze toekomst — die van ons allemaal — staat op het spel. Bosbranden, ontbossing en klimaatverandering duwen het Amazonewoud naar een breekpunt — sommige delen stoten nu al meer CO2 uit dan ze kunnen opnemen. Wetenschappers waarschuwen dat als er niets gebeurt, het ecosysteem van het regenwoud ineen kan zakken, met catastrofale gevolgen voor de planeet.

Chief Raoni
Soja voor ons veevoeder
CANDEIRAS DO JAMARI, RORAIMA, BRAZIL: luchtfoto van een platgebrand gebied in de stad Candeiras do Jamari in de deelstaat Rondonia. (Photo: Victor Moriyama / Greenpeace)

Het is absurd, maar een internationale wet tegen ecocide bestaat nog niet, ook al zijn de eerste belangrijke stappen daartoe gezet. Gelukkig beschermt het Internationaal Strafhof ons wel tegen misdaden tegen de menselijkheid — en daar kan ook Bolsonaro niet onderuit. Als de aanklager een onderzoek start, zou dat een historisch precedent scheppen. Het zou een einde kunnen maken aan de straffeloosheid voor milieucriminelen overal ter wereld.

Sluit je hier aan bij de oproep om het Amazonewoud te beschermen

Teken nu de petitie en roep de aanklager op om alle benodigde stappen te zetten om een onderzoek te starten naar Bolsonaro. Laten we een stem zijn voor het regenwoud, zijn inwoners en de toekomst van iedereen op aarde.

Burgerbeweging Avaaz – net zoals Grootouders voor het Klimaat – zet zich telkens weer in voor de strijd tegen klimaatverandering. We hebben oceanen helpen beschermen en de handen ineengeslagen met Inheemse groepen overal ter wereld om unieke ecosystemen te verdedigen. Laten we nu de kracht van mensen en de kracht van wetgeving samenbrengen om een van de belangrijkste bos- en savannegebieden ter wereld te redden.

Met hoop en vastberadenheid,

het Avaaz-team en de Grootouders voor het Klimaat


Meer informatie:

Ontbossing Amazone hoogste in 15 jaar, regering-Bolsonaro hield cijfers achter (AD)

Braziliaanse president Bolsonaro aangeklaagd voor ontbossing Amazonewoud (Vilt)

In het Engels:

The Planet vs. Bolsonaro. AllRise calls for the ICC to launch an investigation into Brazil’s president for possible crimes against humanity (AllRise)

UNPRECEDENTED: APIB denounces Bolsonaro before the ICC, in The Hague, for indigenous genocide (APIB)

Brazil indigenous group accuses Bolsonaro of ‘genocide’ and ‘ecocide’ (The Independent)

Amazon rainforest ‘will collapse if Bolsonaro remains president’ (The Guardian)

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .