Divest

Burgeractie realiseert 11 biljoen USD ‘divestment’ in fossiele energie

https://www.facebook.com/350.org/videos/vb.12185972707/2238908502885586/?type=2&theater

Breaking news! De wereldwijde burgeractie Fossil Free die investeerders wil overtuigen om hun kapitaal weg te halen uit de fossiele sector en het toekomstgericht en klimaatneutraal te investeren, doet het fantastisch. De initiatiefnemers, enkele universiteiten, geloofsgemeenschappen en stichtingen startten hun actie een jaar geleden en hoopten om tegen 2020 een ‘divestment’ van 10 biljoen USD te halen. Vandaag, twee weken voor de klimaattop in New York van 23 september 2019 rondden ze de kaap van 11 biljoen USD, dankzij toezeggingen van katholieke bisschoppenorganisaties in de Filippijnen, Oost Afrika en Italië! Of hoe een burgerinitiatief kan uitgroeien tot een machtige wereldwijde speler die het fossiele tijdperk een halt toeroept. Dat kondigde 350.org vanmorgen trots aan.

350.org en Fossil Free steunen ook lokale actiegroepen die protesteren tegen de komst van nieuwe mijnen of die de sluiting van koolmijnen vragen. Zo steunen ze actievoerders in Bartin-Amasra, Turkije, die al meer dan tien jaar ijveren voor de sluiting van de Hema koolmijn die uitgebaat wordt door Hatta Holding. Op de foto vatten ze post bij het hoofdkwartier van Hatta Holding in Istanbul.

In Queensland, Australië, steunen klimaatactivisten het verzet van de Wangan en Jagalingou First Nations tegen de vergunning voor de Adani-koolmijn op hun voorouderlijk land. Die bedreigt hun thuisland, hun waterbronnen en hun ceremoniële plekken. Toch gaf de regering van Queensland multimiljardair Adani carte blanche om de mijn te starten. Ze veegde daarmee schaamteloos de rechten van de First Nations van tafel. De Wangan en Jagalingou richtten vorig weekeinde een ceremonieel kamp in op de site. De politie dreigt hen daar met geweld te verjagen.   

https://www.facebook.com/watch/?v=360045901580122

Volgende week verzamelen de Fossil Free campaigners in Zuid-Afrika voor een wereldwijde divestment top. Voor #FinancingTheFuture is “business as usual” daar geen optie meer.

Tot slot: de campagne Fossil Free werkt wereldwijd met lokale groepen die gemeenschappen en instellingen aanspreken om zich te engageren voor

  • Een snelle en rechtvaardige transitie naar 100% hernieuwbare energie voor allen
  • Geen nieuwe projecten meer voor fossiele energie 
  • Geen cent meer voor vuile energie

Meer weten over die ‘centen voor vuile energie’ en over de investeringen van onze banken in deze sectoren? Vzw Fairfin volgt de problematiek op en kwam met een alarmerend bericht over onze bankensector. Lees Het klimaatrapport van de banken: gebuisd over de hele lijn. ING, BNP Paribas, KBC en Belfius investeren in grote of mindere mate in de koolstofeconomie.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .