onzecenten_2portret

Onze spaarcenten voor hun toekomst

Grootouders voor het Klimaat heeft haar landelijke campagne Onze spaarcenten voor hun toekomst gestart. Ze wil dat met het spaargeld van de 55-plussers (samen een miljardenbedrag) zorgvuldig wordt omgegaan, zodat het helpt bij de overgang naar een duurzame samenleving. Want de klimaatcrisis zal gefinancierd moeten worden – ook al sparen we daarmee juist veel geld op de langere termijn. Die termijn is het tweede aspect van deze campagne: ze helpt onze wereld te verbeteren, maar nog meer de wereld van onze kleinkinderen. Onze eigen kleinkinderen, die van anderen, die van de wereld.

Alle informatie over deze campagne vind je op de campagnesite onzecenten.be.

Ons spaargeld wordt beheerd door banken (en andere ondernemingen in de financiële sector, zoals verzekeringen en pensioenfondsen). Meer en meer dringt het besef door dat die miljarden maar beter duurzaam belegd worden, willen we de systeemcrisis te boven komen. Dat zeggen niet (alleen) wij, maar ook economen, de Europese commissie (zie b.v. de Green Deal en NextGenEU), de Europese Centrale Bank en … het gezond verstand. We hoeven niets te missen van de opbrengst van ons spaargeld, maar we helpen er de komende generaties mee.

Helaas is het is nu niet altijd duidelijk hoe banken en andere financiële instellingen het spaargeld van hun klanten beheren. Het is nog altijd mogelijk dat het wordt ingezet voor activiteiten die hun klanten niet wensen te steunen (zoals industrie op basis van fossiele grondstoffen). Dat financiële vermogen kan nochtans evengoed helpen om te investeren in een schone, toekomst­vaste samenleving, door schone technologieën en duur­zame consumptie­systemen en productie­methodes sub­stantieel meer te financieren en steun terug te trekken (desin­vestering) uit vervuilende of onethische bedrijven en installaties.

Kijk gauw op onzecenten.be. Je kunt er de knappe campagnevideo bekijken. Je kunt er zien welke concrete vragen we hebben voor de banken. Je vindt er een modelbrief die je kunt gebruiken om je eigen bank aan te schrijven (zeker doen!). We houden er bij welke gesprekken we hebben met de overheid. Je ziet wat anderen van het onderwerp vinden. Je kunt er het volledige dossier raadplegen met de cijfers, grafieken en argumenten waarop de campagne steunt. En meer.

En het fijne nieuws is: dit is pas het begin…

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .