Caroline Pauwels (foto © VUB Bas Bogaerts)

Caroline Pauwels

Caroline Pauwels, die nu ambassadeur wordt van Grootouders voor het Klimaat, studeerde filosofie en communicatiewetenschappen en specialiseerde als hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in beleid en economie van de mediasector. Ze was 16 jaar lang directeur van het onderzoekscentrum SMIT, dat informatie- en communicatietechnologieën bestudeert en deel is gaan uitmaken van iMinds/IMEC.

In 2016 werd Caroline Pauwels verkozen tot rector van de VUB. In die functie leerde Vlaanderen haar het best kennen, om haar brede belangstelling, haar dynamiek en engagement. Ze is lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, is gastcurator voor Theater Aan Zee in 2021 en wordt in de media gewaardeerd als een belangrijke stem in de samenleving.

Dit is haar motivatietekst:

Eind juni 2021 bereikte het kwik in Canada 49 graden: het was er warmer dan in Dubai. Een hittegolf als deze komt maar één keer in de duizend jaar voor, verzekerden meteorologen. Maar steeds vaker worden dat soort weerrecords gebroken: het droogste voorjaar ooit, de natste zomer ooit, het warmste jaar ooit… Wie zich vandaag geen zorgen maakt, wie wegkijkt van wat er bezig is te gebeuren, dreigt zich schuldig te maken aan schuldig verzuim.

Niets is vandaag belangrijker dan de zorg voor onze leefomgeving. Ieder van ons moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. Voor onze kinderen, voor hun kinderen, voor alles wat ons dierbaar is, voor onszelf.

De jongeren wijzen ons de weg, met de klimaatacties, met de manier waarop zovelen van hen proberen het duurzaamheidsdenken deel te maken van hoe ze vandaag leven. Ik steun de acties van Grootouders voor het Klimaat dan ook met heel mijn hart. Jong en oud samen, op ons komt het aan. Samen kunnen we het tij keren.

Caroline Pauwels overleed op 5 augustus 2022 (meer).


Foto: © VUB Bas Bogaerts

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .