changemakerjunior_169

Changemaker Challenge Junior laat leerlingen oplossingen zoeken voor het plasticprobleem

Leerlingen in het basisonderwijs staan massaal klaar om oplossingen te bedenken tegen wegwerpplastic!

Vrijdag 4 september 2020 — Dopper heeft wereldwijd leraren in het basisonderwijs opgeroepen om samen met hun leerlingen een oplossing te ontwerpen voor vervuiling door wegwerpplastic. Resultaat: 30.000 kinderen (vertegenwoordigd door honderden leraren) staan klaar om een bijdrage te leveren.

De start van het nieuwe schooljaar betekent ook de (her)start van de Changemaker Challenge Junior: een educatief initiatief van sociaal ondernemer Dopper waarin basisschoolkinderen in België, Nederland, Duitsland, Groot Brittannië en Nepal worden uitgedaagd om een oplossing tegen wegwerpplastic te bedenken.Dopper heeft dit programma begin 2020 geopend, maar was genoodzaakt het programma tot na de zomervakantie uit te stellen vanwege de schoolsluiting door COVID-19.

Alle leraren van het 3de, 4de, 5de en 6de leerjaar krijgen alsnog de kans om aan het programma mee te doen. Deadline om deel te nemen en alle oplossingen op de website van Dopper up te loaden is 17 oktober 2020.

Dat Dopper het probleemoplossend vermogen van de leerlingen serieus neemt, blijkt uit de belofte dat in elk land het winnende idee wordt uitgevoerd. Boodschap die Dopper hiermee aan de wereld wil geven: betrek kinderen bij de oplossing voor plasticvervuiling: kinderen zijn in staat zijn om wereld verbeterende ideeën te bedenken.

Dat deze doelgroep écht het verschil kan maken, bewijzen verschillende ideeën uit de vorige Nederlandse editie van de Changemaker Challenge Junior. Zo hebben Daniel, Jaron en Aaron (groep 8) uit Zeewolde de Machini Zuiger bedacht: een machine die afval uit de rivieren opzuigt. Vorig jaar oktober lanceerde de Ocean Cleanup een dergelijke uitvinding: The Interceptor. De Duikerdag – een dag waarop alle duikers die toch al het water in gaan, meteen plastic afval opvissen – verbrak een half jaar na het idee van Dopper’s changemakers (groep 4) een wereldrecord met schoonmaken van een stukje oceaan in Florida.

Een professionele jury heeft de eer om de ideeën te beoordelen. In België bestaat de jury o.a. uit Bartel Van Riet, Maria-Cristina Chiocci (team Scheire), Didier Neyt (A.S. Adventure) en Dopper oprichter Merijn Everaerts. 

Over de Dopper Changemaker Challenge Junior

Elk jaar belandt er 8 miljard kilo plastic in onze oceanen. Het is goed dat de ‘grotemensenwereld’ in actie komt, maar vooral de volgende generaties zullen de wereld moeten redden. Dopper maakt kinderen van jongs af aan bewust van plasticvervuiling en wil ze inspireren om hier wat aan te doen. Na het succes van de eerste Nederlandse editie – waar 15.000 kinderen aan meededen. – organiseert  Dopper dit jaar voor het eerst de internationale Changemaker Challenge Junior in vijf landen tegelijkertijd. Door mee te doen aan deze designwedstrijd ontwikkeld in samenwerking met  Designathon Works, leren basisschoolkinderen creatief te denken, ontwerpen, schetsen, presenteren, bouwen en realiseren. Dit allemaal rondom een relevant duurzaam vraagstuk.

Vanaf vandaag kunnen kinderen zich alleen of  in groepjes van maximaal drie opgeven. Leerkrachten kunnen hun klassen nog steeds aanmelden. Daarnaast is het ook al mogelijk om ideeën in te sturen. Dopper wil ieder kind die wil bijdragen aan het plastic probleem de tools geven om dit ook echt te doen. Daarom faciliteert Dopper een online lesmethode, waarbij kinderen die niet via de klas meedoen precies dezelfde begeleiding krijgen.

Meer weten? Klik hier!


Ook het kinderboek De dwaalwereld van Saralinde van GvK-ambassadeur Linda Van Mieghem vestigt de aandacht op de plasticvervuiling alom. GvK Limburg werkt aan een didactisch pakket.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .