ChrisDutry (foto Kristof Ghyselinck)

Chris Dutry

Chris Dutry is net met pensioen als redacteur milieu bij de Gezinsbond. Een goede gelegenheid om zijn engagement voor milieu en klimaat bij de achterban van “de Bond” nog meer te profileren: hij wordt een enthousiaste Ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat.

Chris Dutry werkte een aantal jaar als missionaris bij inheemse volkeren in Amerika, van de tinmijnen op de Boliviaanse hoogvlakte tot de Cree-indianen in het ijzige Hoge Canadese Noorden. Hij leerde er de mensen kennen die minder aangename aspecten van onze economie ervaren. Het zette hem ertoe aan rond zijn veertigste nog milieuwetenschappen te studeren. Hij zette in de Andes mee het Centrum voor Ecologie en Andesvolkeren (CEPA) op.

Dit is zijn motivatietekst:

Graag ga ik in op jullie vraag om mij aan te sluiten bij de groeiende groep van klimaat­ambassadeurs. Al ruim een kwarteeuw ben ik in toenemende mate bezorgd om de klimaat­verandering. Enerzijds vanuit mijn professionele activiteit bij de media van de Gezinsbond, meer specifiek van het magazine De Bond waarvan ik onlangs afscheid nam als redacteur. Al was ik de voorbije twee jaar vooral actief als beleids­medewerker milieu & mobiliteit bij de studiedienst. In die korte periode heb ik ook meegewerkt aan het uitschrijven van een standpunt rond de klimaat­verandering die als inspiratie dient voor de hele gezins­beweging.

Hoewel ik zelf nog geen klein­kinderen heb, voel ik me evengoed verantwoordelijk voor de komende generaties die we een leefbare planeet moeten achterlaten. Begin dit jaar werd Greta Thunberg achttien jaar en wellicht ook enkele honderd­duizenden jongeren elders in de wereld. Over twintig jaar zullen ze bijna veertig jaar zijn en in welke wereld zullen ze dan leven? Dat hangt grotendeels af van wat we nu doen. Daarnet las ik nog volgende woorden van Albert Camus: “Onze grootste bijdrage aan de toekomst is alles geven aan het nu”. Hier­door was hij al een ‘goede voorouder’ avant-la-lettre, om die andere denker, Roman Krznaric, te para­fraseren.

Graag stel ik mijn kennis en daad­werkelijke keuze voor een recht­vaardige transitie naar een klimaat­vriendelijke kring­loop­economie ter beschikking van de vzw Grootouders voor het Klimaat.

Welkom, Chris Dutry!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .