392928624_305168752268761_1013031153514437123_n AA

‘Code Rood’ in actie tegen de luchtvaartindustrie – Grootouders doen mee!

‘Code Rood’ (een beweging van burgers die via acties van burgerlijke ongehoorzaamheid verandering willen realiseren) richt zich dit jaar op de luchtvaart. Waarom? De luchtvaart is een erg vervuilende industrie, vooral door de grote hoeveelheden broeikasgassen (CO2 en Nox’en) die de sector uitstoot.

De luchtvaart kan echter van veel prijsvoordelen genieten en is dus minder geneigd om klimaatneutraal te worden. Er is b.v. geen heffing op kerosine en geen BTW op vliegtickets. Vliegtuigen van lagekostenmaatschappijen zijn vaak veel minder brandstofefficiënt dan andere toestellen, maar een koolstoftaks op zulke vliegtuigen is er niet. Ze stoten dus veel meer uit. De schade die het vliegverkeer aanricht is bovendien erg ongelijkmatig verdeeld: de lusten van het vliegverkeer komen grotendeels aan een kleine elite ten goede – de frequent flyers, die ook nog eens van kortingen genieten door het vele vliegen of die zich verplaatsen in privévliegtuigen – terwijl wij allen de prijs van de hoge pollutie van de sector mee betalen. En de sector van het luchtverkeer groeit enorm!

Regeringen moeten daarom dringend een duurzame strategie op de rails zetten om de luchtvaart klimaatrobuust te maken, maar ze kunnen niet zelf voor alle kosten instaan. We hebben nieuwe, duurzame en door de industrie gefinancierde investeringen nodig. Die kunnen komen van een brandstofheffing, van handel in emissierechten en/of van een koolstoftaks op vliegtuigen, waarvan de opbrengst rechtstreeks naar R&D (research and development), onderzoek en ontwikkeling gaat.

GvK steunt dit initiatief om de luchtvaartsector te confronteren met zijn aandeel in de klimaatcrisis. Als burgerorganisatie kiezen we er ook dit keer voor om een actieve rol te spelen in de logistieke ondersteuning van deze actie.

Van de grootouders die tot nog toe al deelnamen aan de training door Code Rood, horen we vaak dat een effectieve deelname aan de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid zelf, voor hen vaak een brug te ver is. Maar er zijn een boel andere zinvolle taken die we als grootouders kunnen opnemen.

We roepen de Grootouders dan ook op om massaal deel te nemen aan deze actie. Wil je effectief deelnemen aan de actie van burgerlijke ongehoorzaamheid zelf, registreer je dan hiervoor op de website van Code Rood en volg zeker nog een van de trainingen die Code Rood nog geeft (zie hiervoor de website van Code Rood). Je krijgt alle verdere berichtgeving over de actie van Code Rood zelf.

Wil je deelnemen aan de actie in een ondersteunende functie, volg dan dezelfde procedure, maar geef op het inschrijvingsformulier duidelijk aan dat je bereid bent om een ondersteunende opdracht uit te voeren. Tijdens de actie tegen Total hebben grootouders bijzonder zinvol werk gedaan in de keuken van het basiskamp. Bij deze actie zullen er, behalve logistieke steun in het basiskamp, vermoedelijk ook grootouders nodig zijn, die bereid zijn om vervoer te doen van activisten die door de politie werden gearresteerd en die op het moment dat ze worden vrijgelaten vervoer nodig hebben terug naar het basiskamp. Verder is Code Rood ook nog op zoek naar mensen met wat juridische achtergrond en de nodige koelbloedigheid om als ‘legal observer’ op te treden, d.w.z. bij de burgerlijk ongehoorzame actie als getuige aanwezig te zijn (je krijgt een hesje waarop duidelijk vermeld staat dat je legal observer bent).

Weet dat er op zondag 17 december ook een wettelijk toegestane betoging is tegen de onredelijke steun aan de luchtvaart. Om die betoging in goede banen te leiden is Code Rood nog op zoek naar een paar grootouders die bereid zijn als steward op te treden. En uiteraard verwachten we jullie even massaal om op deze legaal toegestane betoging aanwezig te zijn.

Mocht je besluiten om in een ondersteunende rol aan de actie van Code Rood deel te nemen, schrijf je dan in op de website van Code Rood, maar stuur ons ook een mailtje om te laten weten dat je deelneemt en welke rol je eventueel wil opnemen. Wij coördineren dan met de organisatie van Code Rood. Als ondersteuner kan je tijdens de actie ook het witte hesje van de Grootouders dragen. Om je deelname ook bij ons kenbaar te maken, kan je gebruik maken van dit e-mailadres dat we daarvoor hebben aangemaakt of de verkorte vorm van dit e-mailadres. Wij bezorgen je dan via mail de gerichte informatie die we van Code Rood krijgen en proberen jullie als een eigen groep in de actie van Code Rood te integreren. We hebben dat bij de vorige editie (tegen Total) ook gedaan en de sfeer binnen die groep grootouders was opperbest. Wie heeft meegedaan, heeft een ongelooflijke ervaring achter de rug.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .