Code Rood is een activistengroep die strijdt tegen klimaatverandering en voor klimaatrechtvaardigheid. En vandaag voerde Code Rood actie tegen de luchtvaartindustrie. Dat gebeurde zowel op de luchthaven van Deurne als bij het e-commercebedrijf Alibaba in Luik.
Hieronder vind je een petitie tegen privéjets.
De inwoners van Deurne Zuid zullen het geweten hebben. Politiewagens reden zaterdagnamiddag met zwaailichten en sirenes doorheen de straten rondom het vliegveld. De Vosstraat en de Militaire baan waren afgesloten voor het verkeer. Op de luchthaven voerde militanten van Code Rood een actie tegen de luchthaven. Woordvoerster Ruth-Marie Henckes legt uit waarom: “De luchtvaart is een grote vervuiler van CO2. Vandaar deze actie. Concreet eisen wij dat de subsidies aan de luchtvaart stoppen. Dat ook de privéjets niet meer mogen vliegen. Wij willen eveneens dat de regionale luchthavens sluiten. En tenslotte vragen wij meer investeringen voor het openbaar vervoer.”
Actie geslaagd
De luchthaven leek op een versterkte burcht. De politie was massaal aanwezig. Een helikopter cirkelde boven het vliegveld. Een 500-tal manifestanten namen deel aan de actie Code Rood. Daarvan werd een aantal al preventief opgepakt in het centrum van de stad waar ze hadden afgesproken. Sommigen werden zelfs van de trein geplukt. Ruth-Marie Henckes hierover: “Een 300 actievoerders werden opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde. De politie ging daarbij toch wel brutaal te werk. Waarbij je je kan afvragen wie zij beschermt: de gewone burger of de grote vervuilers. Toch zijn een twintigtal manifestanten erin geslaagd om de luchthaven te betreden. Geen enkele privéjet kon die namiddag opstijgen. Onze actie is dan ook geslaagd.”
Politieoptreden
Getuigenis van Hadewijch Verhenne.
Ik was erbij op de actie Code Rood.
Ik wil melden dat het politiegeweld van de agenten tegenover de activisten in Antwerpen buitensporig was. Vreedzame activisten werden in het ziekenhuis geslagen door politie! Ik heb zelf met mijn eigen ogen gezien en een gesprek gehad met zo’n activist die uit het ziekenhuis kwam met zijn arm in de plaaster en 2 gebroken vingers! Ook ken ik iemand van Extinction rebellion (XR) Gent, een kranige dame van 68 jaar, die pepperspray in haar gezicht, ogen en handen kreeg door de politie.
De actievoerders zelf handelden volstrekt geweldloos.
Luik viseert Alibaba
Ook in Luik voerde Code Rood actie. Daar bezetten manifestanten de magazijnen van Alibaba. Deze webwinkelgigant wil uitbreiden waardoor het verkeer op de luchthaven zou toenemen. De actie verliep rustiger dan in Antwerpen. Een woordvoerder daar vatte de manifestatie samen: “Wij willen het economisch model aanklagen waarop Alibaba is gebaseerd. Een model van overconsumptie waarbij producten van de andere kant van de wereld komen, in dit geval van China. Ecologisch bekeken is dat absurd want hierbij moet de luchthaven uitbreiden wat meer uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt.”
Hier kan je enkele foto’s van de actie vinden.
Steunbetoging Code Rood
Zondag 17 december organiseerde Code Rood een optocht van Berchem station naar de luchthaven. 200 mensen stapten mee op.
Volgens organisator Ruth-Marie Henckes was de steunbetoging opgezet voor mensen die zich achter de doelstellingen van de actie de dag daarvoor schaarden. Henckes: “Die actie was gericht tegen de luchtvaartindustrie als grote veroorzaker van CO2-uitstoot. Wij hadden vier eisen: geen subsidies voor de luchtvaart, geen privéjets meer, het sluiten van regionale vliegvelden en meer geld voor het openbaar vervoer. Maar niet iedereen kan zomaar meedoen aan activiteiten van burgerlijke ongehoorzaamheid. Vandaar deze optocht.” Een opgemerkte groep was Grootouders voor het Klimaat, een ongebonden burgerbeweging van oudere mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor toekomstige generaties.
Covoorzitter van de grootouders voor het Klimaat, Hugo Van Dienderen vatte samen waarom zij mee opstapten: “De luchtvaartindustrie is rampzalig voor het klimaat en de biodiversiteit. Zij schaadt de volksgezondheid en ontvangt talloze belastingvoordelen en miljoenen aan subsidies. Dit alles terwijl 80% van de wereldbevolking nog nooit heeft gevlogen en slechts 1% verantwoordelijk is voor de helft van de uitstoot van de luchtvaart. Intussen betaalt de globale meerderheid de prijs via overstromingen, bosbranden, tornado’s. Bij ons en in het Zuiden. Het is hoog tijd om de luchtvaartindustrie aan banden te leggen en een radicale ommezwaai te maken, waarbij mens en planeet op de eerste plaats komen.”
Petitie tegen privéjets
Greenpeace lanceert een petitie die Belgische en Europese politici oproept om privéjets te verbieden. Een cruciale stap om de CO2-uitstoot te beperken en ons kwetsbare milieu te beschermen. Privéjets, die gebruikt worden door een minderheid van ultrarijken, hebben een veel te grote impact op het milieu om dit onnodig privilege in stand te houden. En wij betalen hier allemaal de prijs voor. Door de negatieve impact op het klimaat en door de overheidssubsidies – (lees: ons belastinggeld) waarvan deze vliegvelden afhankelijk zijn om te kunnen bestaan.
Teken de petitie om privévliegtuigen te verbieden
In het verslag van de Gazet van Antwerpen over de steunbetoging voor de activisten van Code Rood spelen de Grootouders de hoofdrol!
En hier vind je een persoverzicht door Code Rood van alle artikelen, niet alleen Belgische, over de drie acties van Code Rood tot nog toe. Deze acties krijgen veel meer persbelangstelling dan klassieke manifestaties en de pers belicht. Sommige artikelen bevinden zich achter de betaalmuur.
Reactie toevoegen