Common Sense for the 21st Century van Roger Hallam – medestichter van Extinction Rebellion (vorig jaar oktober) en zaakvoerder van een eigen organisch landbouwbedrijf – is een publicatie die je kan aanschaffen als boek, maar die je ook gratis kan downloaden als pdf. Gebruik daarvoor de downloadknop op Hallams website.
Hallam noemt zijn publicatie niet een theorie, maar een ‘call to action’ met een boel praktische bedenkingen en strategieën die tot echte verandering moeten leiden. Hallam gelooft immers absoluut niet dat de politieke klasse ons van het uitsterven zal vrijwaren. Met gezond verstand en een authentieke geweldloze rebellie lukt het hopelijk wel, aldus Roger Hallam, want tijd om verder aan te modderen hebben we niet.
Hij inspireert zich deels op Thomas Paine die in 1776 al een pamflet “Common sense/ Gezond verstand’ schreef , waarin hij de Amerikanen duidelijk maakte dat ze af moesten van de Britse Kroon. 10% las het pamflet en dat was voldoende om hen de stap te laten zetten naar een staking die zou uitmonden in een politiek onbekende toekomst. Een soortgelijke strategie kan nu ook werken volgens Hallam.
Die strategie heeft als eerste stap in de transformatie het accepteren van de waarheid, namelijk dat een instorting van het klimaat en het ecologisch systeem ons allemaal het leven zal kosten, tenzij we ons gedragen alsof dit echt het geval zal zijn.
Om het cru te stellen: de neoliberale maatschappij met zijn NGO’s en reformistische politieke partijen en bewegingen, heeft de laatste 30 jaar compleet gefaald in het aanpakken van de klimaatverandering. Sinds 1990 noteren we zelfs een toename van 60% van de wereldwijde CO2-uitstoot. We moeten dus naar een paradigmashift waar we woorden omzetten in radicale actie en lobbying in geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid. Het reformisme heeft gefaald.
We moeten met z’n allen dringend de catastrofale waarheid onder ogen zien. Dat is de eerste stap. Velen proberen die waarheid af te houden, te ontkennen en hebben niet door dat ze er met ontkenning niet komen. Dat is ook moeilijk, want een catastrofale waarheid brengt veel verdriet met zich mee. En ideologische dogma’s helpen daar niet tegen.
Vanuit dat besef introduceert Hallam de methode van het ‘reverse engineering’, zeg maar het achteruit ontwerpen. D.w.z. dat je niet van hier en nu tot aan het succes plant, maar dat je eerst uitzoekt hoe dat succes eruit ziet en vervolgens de stappen terug naar het nu-moment bepaalt. Het grote psychologische voordeel daarvan is dat je achterom kan kijken vanop de bergtop i.p.v. tegen die berg op te kijken. Het nodigt precies uit om wél in actie te komen. Ook om transparant te zijn over je acties. De politie op voorhand bij je planning betrekken, bijvoorbeeld, maakt dat zij niet overreageren als de actie begint. Dat principe volgen de Grootouders nu trouwens al – net als de jongeren van Extinction Rebellion en Youth for Climate – bij de klimaatmarsen in Brussel.
Meer weten? Lees Common Sense for the 21st Century !
Weeral mannen aan de top van de klimaatbeweging !!!
Terwijl het piepjonge meisjes waren en grootmoeders die de hele beweging gestart zijn.
Zulks doet mij afhaken
Hendrika Conlon-De Vos