earthday_169

Dag van de Aarde wordt 50 Doe mee!

Een fantastische verjaardag! Toch zitten 500km lange mensenkettingen of andere feestelijke live evenementen er nu niet in.

Ook de Grootouder & Kleinkinderendag, die we op 24 april hadden gepland in De Vroente, het natuurcentrum van de Kaltmhoutse Heide, moesten we uitstellen.

Maar digitaal beweegt er veel. Earth Day is going viral, en dat voor de allereerste keer ooit!

  • Via earthday.org kan je boodschappen van optimisme, hoop én actie wereldwijd uitsturen.
  • Je kan iedereen laten weten dat jij de Dag van de Aarde belangrijk vindt.
  • Je kan onze politici op deze 50ste verjaardag laten weten dat het hoog tijd is voor een echt klimaatbeleid en een echte Green Deal!
  • Bovendien kan je ook zelf extra lief zijn voor onze planeet. Goede tips daarvoor in HLN.
  • En niet toevallig vanavond (om 20u) kan je op National Geographic kijken naar de nieuwe documentaire ‘Jane Goodall: The Hope‘ . Jane Goodall laat duidelijk verstaan dat het ons gebrek aan respect is voor onze leefomgeving dat tot deze crisis heeft geleid. Maar ze houdt de hoop levend. “Elke dag opnieuw heeft ieder van ons een invloed op deze planeet. Het is dus ieders opdracht om mee te bepalen welke impact hij wil hebben!”
Earth Day goes viral! Doe mee!

Was je vergeten waar Earth Day of de Dag van de Aarde vandaan komt?

Al sinds 1970 is in de VS en verscheidene Spaanstalige landen 22 april de Dag van de Aarde en de periode tot eind april de Week van de Aarde. De maand mei was de Maand van de Aarde. In die periode stond steevast de waarde van onze Aarde en ons leefmilieu centraal. Mensen genoten van de schoonheid van de natuur, beleefden samen hun dankbaarheid daarvoor en begonnen ook troep op te ruimen. Met het groeiend milieubewustzijn groeide de aandacht voor de bedreigingen van die mooie natuur door consumptie, overbevolking, giftige pesticiden, uitputting van grondstoffen. Kortom, naast dankbaarheid en genieten kwam ook het besef dat de draagkracht van de Aarde beperkt is en dat we het evenwicht moeten herstellen.

Op 22 april 2009 riep de VN op initiatief van de Boliviaanse president Evo Morales 22 april uit tot Internationale Dag van Moeder Aarde (Pacha Mama). De resolutie noemt de Aarde en haar ecosystemen ons thuis en de harmonie met de natuur en de Aarde een opdracht voor de mensheid.

Op de Dag van de Aarde dringen we daarom heel hard aan op wereldwijde duurzame ontwikkeling. Het meest urgent is het ombuigen van de klimaatcrisis. De organisatie achter Earth Day zegt daarover: “Wij eisen dat onze leiders de wetenschap ernstig nemen, naar de mensen luisteren en op elk niveau tot de actie overgaan om de opkomende vloed van de klimaatverandering te keren.” Bij ons laat Ignace Schops, directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, weten: “Als we er in het volgende decennium niet in slagen om de C02-uitstoot te halveren en de ineenstorting van de natuurlijke ecosystemen te voorkomen, loopt het echt fout af voor onze samenleving. We hebben nu echt iedereen nodig om het tij te keren. Laat ons het klimaat veranderen vooraleer het klimaat ons verandert en laten we de natuurlijke ecosystemen herstellen om onszelf te beschermen“.

Precies dat is de eis en de bekommernis van de Grootouders voor het Klimaat!

Paus Franciscus stak op de Dag van de Aarde de jongeren een hart onder de riem. Hij zei dat de jongeren zullen terugkeren naar de straten om de planeet te redden. “Het zal nog nodig zijn om ons te wijzen op wat evident is. Wij hebben geen toekomst als we als we het milieu dat ons draagt vernietigen.”

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .