Barbara Rottiers A

De H van Humboldt – uit de pen van Barbara Rottiers

Het klimaat en de natuur leverden dit jaar bakken inspiratie en pennenplezier aan schrijflustige medemensen. Na de Dwaalwereld van Saralinde van Linda Van Mieghem lijkt nu ook De H van Humboldt van Barbara Rottiers een zalig boek voor kinderen van 8 – 12jaar. Het boek gaat over de wetenschappelijke avonturier Alexander von Humboldt en diens onuitputtelijk enthousiasme voor de natuur en voor onderzoek. Hij trok onder meer naar Midden- en Zuid-Amerika en ontdekte daar verbazend nieuwe dingen, die hij als een geheel begon te zien. Hij begreep dat de natuur niet bestaat uit losse dieren en planten, maar dat het gaat om een prachtig en uiterst fragiel ecosysteem. Als je ergens aan raakt, dan heeft dat elders gevolgen, zo wist hij al.

Hij was ook ‘een gekje’. Hij deed continu proefjes, als het moest op zichzelf… Bijna ontdekte hij zo de eerste batterij. Hij klom eens met mocassins een steile bergflank op samen met een vriend, die plots in een kloof vol sneeuw viel. Hij was pas een échte ontdekkingsreiziger. Heel anders dan Columbus die ‘India’ ging ontdekken en veroveren.

Humboldt was zijn tijd dan ook behoorlijk vooruit. Als wetenschappelijke pionier wilde hij dat kennis gedeeld werd, zodat ze kon groeien. Om die kennis door te geven ijverde hij voor de democratisering van het onderwijs. Hij was ook voorvechter van de afschaffing van de slavernij en van meer rechten voor de vrouw. Geen wonder dat Barbara Rottiers op het idee kwam om het leven en de inzichten van deze heel merkwaardige man met zijn enorme liefde voor de natuur verder te vertellen. Dat legt ze uit in deze podcast. Meer ook in Lang zullen we lezen.

Wil je je kleinkinderen tussen 8j en 12j plezieren, dan is dit de ontdekking die je anders wellicht van de Boekenbeurs had meegebracht!

De H van Humboldt is uitgegeven bij Pelckmans en verkrijgbaar in de doorsnee boekhandel.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .