De kikker_cover.indd

De kikker die zich niet laat koken

De kikker die zich niet laat koken‘ is voor auteur Luc Vankrunkelsven een metafoor voor de mens, die zich niet laat doen maar die probeert samen met vele anderen, tijdig uit het water te springen om te overleven. Het is ook de titel van zijn recentste boek. Hij kaart daarin de wantoestanden aan die voortkomen uit de grootschalige landbouw en het internationale handelssysteem. Al tweeëntwintig maal reisde Vankrunkelsven door Brazilië. Hij kent als geen ander de verwevenheid tussen wat daar en in Europa en elders gebeurt. Hij brengt in dagboekvorm verhalen van onmacht maar ook van gezamenlijk verzet. Elk hoofdstuk gaat in op een stuk realiteit en tast naar de verwevenheid met wat elders gebeurt, naar onderliggende patronen.


‘Klimaat in beweging’ is niet toevallig de ondertitel van het boek. De wereldwijde klimaatverandering brengt mensen immers steeds massaler in beweging. Zij informeren zich en komen in actie voor een andere manier van leven, produceren en consumeren. Ze organiseren zich – internationaal – om klimaatverandering en vernietiging tegen te gaan. Telkens weer. Zo blijkt de boodschappentas een belangrijke band met de wereld en het leven van anderen ver weg te zijn. Met wat je koopt of juist niet koopt heb je impact. Je kan klimaatbedreigende of onrechtvaardige ontwikkelingen versterken of juist afremmen. Je kan samen kiezels verleggen in de heter wordende stroom. Iedere tijd opnieuw zijn er kikkers die tijdig uit het water springen. Wanhoop en hoop omhelzen elkaar. Een àndere wereld behoort tot de mogelijkheden.

Vankrunkelsven, Luc, De kikker die zich niet laat koken. Klimaat in beweging’, 2018, 172 pp., illustraties door Braziliaanse studenten, in vierkleurendruk; 19 euro. Uitgave EPO  en Standaard Boekhandel.

Als je voor minstens 20 € lid wordt van de Grootouders voor het klimaat kan je dit boek er gratis bijkrijgen. Hier te regelen. 

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .