Green New Deal II

De klimaatcrisis is onze WO III en die vereist een doortastende aanpak!

D-Day is precies 75 jaar geleden. Maar ook nu nog herdenken we met veel eerbetoon de inzet en de vanzelfsprekende bereidheid van de geallieerde soldaten om Europa kost wat kost te bevrijden van het naziregime. Zij slaagden in hun opzet! Vandaag hangt ons een nieuwe dreiging boven het hoofd die even goed een massale mobilisatie vereist om ze aan te kunnen: de klimaatcrisis.

Dat schrijft niemand minder dan grootvader en Nobelprijswinnaar economie Joseph Stiglitz in The Guardian. Wat hem betreft is dit onze WO III. Willen we ons leven en ons overleven als samenleving veilig stellen, dan moeten we gewoon gaan voor een hedendaagse Groene New Deal. Met de juiste fiscale maatregelen en de wil om de planeet te redden is die mogelijk. Maar hij is vooral levensnoodzakelijk! 2% van hun GDP spenderen de Amerikanen nu al aan de kosten van extreem weer – overstromingen, stormen en tornado’s en bosbranden – om niet te spreken van het verlies aan mensenlevens. We zullen hoe dan ook dokken voor de ineenstorting van het klimaat, zegt Stiglitz. Hoe sneller we ingrijpen, hoe beter!

En wie weet geeft deze Groene New Deal de economie wel een heuse boost, net zoals na WOII. De focus van Trump op de economie van het verleden met o.a. steenkool, is weggegooid geld. Als we investeren in wind en zon, levert dat veel meer jobs op! Maar dan moeten we ook dringend desinvesteren in fossiele energie en in industrieën die ervan afhangen. En we moeten meteen stoppen met die oude industrieën nog te subsidiëren! We moeten vervuilende industrieën hoger belasten. We moeten er ook voor zorgen dat opbrengsten uit kapitaal evenveel belast worden dan inkomsten uit arbeid en dat belastingsachterpoorten dicht gaan. Een nationale Groene Bank kan privé huiseigenaars helpen hun huis te isoleren of bedrijven om om te schakelen naar de groene economie.

De New Deal na WOII bracht ons van een landbouweconomie en een rurale samenleving naar een industriële economie en een verstedelijkte samenleving. Vrouwen kwamen tijdens de oorlog massaal op de arbeidsmarkt en ze bleven er. Ook de klimaatuitdaging waarvoor we staan zal ons economisch en sociaal model omgooien. Maar een keuze hebben we niet. We moeten de klimaatuitdaging gewoon voluit aanpakken. Alleen dan zullen we als samenleving overleven!

Lees het volledige artikel.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .