Groene Delle knoteik 200603 DSC05089_169

Groene Delle moet groen blijven

Het behoud van natuur is essentieel voor een deugdelijk klimaatbeleid, daar zijn ondertussen vriend en vijand het wel over eens. Toch staan natuurgebieden nog onder druk. Daarom voert Grootouders voor het Klimaat actie om de Groene Delle ook groen te houden en niet toe te geven aan de vraag tot uitbreiding van een nabijgelegen industriegebied. We schreven daar vroeger al over, en ook vrt-nieuws heeft er al over bericht, zowel over het probleem als over de acties van de Klimaatgrootouders.

Ven in de Groene Delle (5 juni 2020)

Enkele deelnemers aan de protestwandelingen waren danig onder de indruk van dit waardevol stukje natuur.

Ik was het meest onder de indruk van het ven dat achter de bomen verscholen ligt. Hoewel het een grijze regenachtige dag was, flitste de zon heel even haar stralen op het wateroppervlak, net toen we daar kwamen. Een paradijselijk schouwspel van licht en schaduw, met gele en groene tinten.
(Jef Lingier)

Het is geen stiltegebied, daarvoor is de autostrade te kortbij. Maar het is een groene long, een buffer tussen de drukke verkeersader en bewoning. Biotoop voor allerlei dieren en insecten. Onze ogen worden aangesproken, we ontdekken de eerste bosbessen, bramen, vogelkers, lijsterbes, eiken, grassen zoals de smele, helemaal nieuw voor mij de Spork of Vuilboom en dan prachtige kleine vennen… De “toekomstbomen”: een hoge boom waarrond andere begroeiing wordt geweerd. Maar welke toekomst heeft deze “toekomstboom” wanneer hier alles wordt gekapt?
(Sol)

Een prachtig stukje natuur dichtbij Hasselt. Zelfs bij regenweer is het genieten voor jong en oud, voor kleinkinderen is het bos een paradijs op aarde. Zij ontdekken allerlei soorten insecten, kikkers, grassoorten, planten en veenmos… In het bos tieren de bosbessen welig, midden in het bos ontdek je vennen en goddank door de regen worden ze weer aangevuld met water. Tussen de stilte door hoor je de tjiftjaf, afgewisseld met de roep van de botvink, de merel, en andere vogels.
(Marleen Hus)


Je kunt nog altijd de petitie tekenen.


Hieronder kun je een leerrijk filmpje bekijken over de recente protestwandelingen die de afdeling Limburg van GvK organiseerde. Coronaproof.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .