huisartsen

Docs for Climate tekenen massaal Open Brief

Meer dan 1300 Belgische artsen en zorgverleners uiten in een open brief hun grote ongerustheid over de gevolgen van de klimaatopwarming voor de gezondheid van ons allemaal. Ze roepen op om de klimaatambities dringend bij te stellen en een ambitieus beleid te voeren. De gevolgen van de klimaatopwarming zijn immers niet min als we blijven treuzelen: “Meer mensen zullen ziek worden ten gevolge van luchtvervuiling, extreme temperaturen en tropische ziektes. Meer mensen sterven ook voortijdig aan de gevolgen van de ozonpieken bij heet weer.“ Bij astma en chronische longziektes speelt niet alleen roken maar ook luchtvervuiling door het verkeer een niet te onderschatten rol. Minuscule roetpartikels in de lucht door de uitstoot van dieselwagens veroorzaken steeds meer vroeggeboortes en tasten ook de hersenfuncties aan. Zonder dringende maatregelen is het als dweilen met de kraan open. Met hun open brief geven de artsen mee dat hoogdringendheid echt wel aan de orde is.

Daarbij komt dat de opwarming ook tropische ziektes zoals de knokkelkoorts tot in onze regio kan brengen. De tijgermug, die het virus verspreidt, rukt steeds meer op van tropisch gebied naar het noorden. In tropische gebieden zelf komt ook nog eens de voedselvoorziening en de drinkwatervoorraad in het gedrang. Indirecte gevolgen die we niet mogen vergeten. Vooral omdat armoede en voedselschaarste per definitie een bron zijn van conflicten.

Concreet formuleren de Docs for Climate in hun brief vijf eisen. Ze willen vooral dat we nog voor 2050 klimaatneutraal worden. Ook eisen ze dat er spoedig een nationaal Energie- en Klimaatplan komt en dat geen enkele student nog een diploma kan behalen zonder een stevige cursus over de klimaat- en milieuproblematiek.

Lees de volledige open brief van Docs for Climate hier of hieronder.

Intussen nam Richard Horton, hoofdredacteur van @TheLancet, het meest prestigieuze en betrouwbare medisch tijdschrift ter wereld, een filmpje op waarin hij alle dokters en gezondheidswerkers effectief oproept om actief mee te doen met geweldloos sociaal protest om zo mensen te beschermen tegen de klimaat- en ecologische catastrofe. “That is the duty of a doctor!”

Op 15 oktober stapte een grote delegatie van dokters en gezondheids-werkers op in een klimaatmars van Extinction Rebellion in Londen.


De lijst van ondertekenaars kunt u hier raadplegen. Al 1370 geneesheren bij ons gaven hun steun aan #docsforclimate!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .