De tijd dringt - Brieven van Grootouders voor het Klimaat

De Grootouders stellen hier graag hun boek voor. De tijd dringt vat in 69 brieven de bekommernis, de angst en de hoop van 69 mensen die zich zorgen maken om de crisis die de samen­leving hier en wereld­wijd zo wreed treft: klimaat, natuur, milieu… De brieven brengen de urgen­tie en de ernst van de toe­stand in beeld en geven per­spec­tief. Ze zijn ge­schre­ven door actieve Groot­ouders, de meeste van hen zijn onze ambassa­deurs. 69 visies, ideeën, verhalen in een vlot leesbaar boek.

Voor de Grootouders is dit weer een andere manier om aan het pad te werken naar de duur­zame wereld die wij, en al zeker de gene­ra­ties na ons, zo on­voor­stel­baar hard nodig hebben.

Lees het, koop of leen het, spreek erover. Reacties zijn welkom, stuur ze naar detijddringt@grootoudersvoorhetklimaat.be

Cover van 'De tijd dringt'

De tijd dringt. U weet onderhand welke tijd er dringt en hoe hard hij dat doet. We hebben geen decennia meer om ons te herpakken. Daarover gaat het boek dat de Grootouders met enige trots voorstellen. 

Brieven van Grootouders voor het Klimaat. We vroegen onze ambassadeurs of ze een brief wilden schrijven, met een afzender en een bestemmeling naar keuze en een onderwerp dat relevant is voor de crisis. U weet onderhand welke crisis.

We dachten eerst aan een twintigtal brieven, die we zouden aanvullen met bijdragen van actieve Grootouders. Onze ambassadeurs reageerden zo enthousiast dat het boekje dat we in gedachten hadden, uitgroeide  tot een handzaam boek met 69 brieven en tussendoor wat informatie over de interne werking van de Grootouders. Een boek over onrust, frustraties, hoop en ambitie. Jan Terlouw, in Nederland en Vlaanderen bekend van zijn jeugdboeken en voor zijn maatschappelijk engagement, schreef een fijne inleiding:

Ik hoop van harte dat dit boek door vele beleidsmakers zal worden gele­zen en serieus zal worden geno­men. Dat kan toch ook moeilijk anders. Ook beleids­makers hebben kinderen en vaak wellicht ook klein­kinderen, van wie de toekomst is. Wel­licht een iets minder de aarde berei­zende toe­komst dan ons leven was, maar wel in een gezonde natuur, waar we deel van uit­maken.  – Jan Terlouw

Het is geen verzameling kommer en kwel. Humor, nostalgie en optimisme wisselen af met strijdvaardigheid en scherpe woorden. Maar overal voel je: als we willen, kunnen we, maar, eh, de tijd dringt.

Lezen

Het boek is voor 24,90 € te koop in de boekhandel. Loop eens binnen in een van de vele goede boekhandels in ons land. Wilt u liever online bestellen, dan kunt u het best rechtstreeks bij de uitgever bestellen (geen leveringskosten), maar het ligt ook bij grote online-supermarkten.

Natuurlijk staat het boek ook in de openbare bibliotheken van Vlaanderen. Kijk maar.

Nieuws

vlnr: Gie Goris, Marc Cabus, Warre Borgmans
vlnr: Gie Goris, Marc Cabus, Warre Borgmans
vlnr: Jan Mertens, Eric Corijn, Bernard Hubeau
vlnr: Jan Mertens, Eric Corijn, Bernard Hubeau
vlnr. Gie Goris, Marc Cabus, Bernard Hubeau
vlnr: Eric Corijn, Lieve Leemans, Linda Van Mieghem, Jan Mertens
vlnr: Eric Corijn, Lieve Leemans, Linda Van Mieghem, Jan Mertens

Boeklancering

Op vrijdag 5 mei organiseerde uitgeverij epo met boekhandel De Groene Waterman de boeklancering van De tijd dringt, Brieven van Grootouders voor het Klimaat.

Gie Goris gaf een fijne inleiding en ondervroeg de samenstellers en een panel van briefschrijvers: Jan Mertens, Linda Van Mieghem, Eric Corijn en Lieve Leemans. Warre Borgmans las enkele brieven voor.

Hierbij enkele foto’s. Klik erop om te vergroten.

Boekvoorstelling in Gent

Voor de boekvoorstelling in Gent bent u welkom in de Spaanse Gouverneurswoning op vrijdag 9 juni om 19.30 uur. Mahlu Mertens leidt in, Paul Verhaeghe spreekt, de samenstellers en Gentse briefschrijvers staan klaar, de afdeling Regio Gent laat in zijn kaarten kijken.

Zie vooral in onze agenda. De Gouverneurswoning is een historisch gebouw dat deel uitmaakte van het voormalige Sint-Baafsdorp rond de Sint-Baafsabdij (Buitenhof 36, naast de Sint-Machariuskerk).

Boekvoorstelling in de Peperfabriek in Antwerpen: dinsdag 6 juni. Details in de agenda op deze site.

Lezing in het Antwerpse Groen Kwartier: in Gasthuis28 op woensdag 27 september. Details volgen.

ontmoeting - illustratie De tijd dringt

Op deze site publiceren we als voorproefje:

De trailer