waddeneiland Pellworm AA

Duitse Klimaatzaak gewonnen

Het Grondwettelijk Hof van Duitsland nam de Klimaatzaak serieus die Sophie Backsen uit het waddeneiland Pellworm had aangespannen tegen de te zwakke Klimaatwet die Duitsland nu heeft. De Duitse Klimaatwet moet worden aangescherpt.

Hieronder het bericht van Sarah Tak van Klimaatzaak:

Beste mede-eisers,

Het Grondwettelijk Hof van Duitsland oordeelde vandaag dat de federale klimaatwet een schending uitmaakt van de grondrechten.


De 22-jarige Sophie Backsen vreest dat haar familieboerderij op het laaggelegen eiland Pellworm (zie foto bovenaan) verzwolgen zal worden wanneer de zeespiegel nog verder stijgt door de toenemende klimaatopwarming. Daarom daagde ze haar overheid samen met een aantal bezorgde mede-burgers en milieuorganisaties als Greenpeace en Fridays for Future voor het Grondwettelijk Hof.  

In een baanbrekend vonnis stelt het Hof haar vandaag gedeeltelijk in het gelijk. Het Hof oordeelt dat Duitsland zijn klimaatwet tegen eind volgend jaar moet aanpassen om vast te leggen hoe het de broeikasgasuitstoot na 2030 zal terugbrengen tot bijna nul in 2050. Voor 2030 stelt de Duitse Klimaatwet vandaag al een broeikasgasreductie van minstens 55% tov 1990 voorop. 

“Het Hof bevestigt dat nalatig klimaatbeleid de mensen- en kinderrechten schendt, zoals ook in onze eis aangevoerd wordt”, zegt onze lead advocate Carole Billiet in een eerste reactie. “We zien deze zaak als een belangrijke precedent in ons voordeel.

Onze uitspraak wordt verwacht in de eerste week van juli. 

Hartelijke groeten,

Sarah van Klimaatzaak   

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .