De dwaalwereld van Saralinde is een roman voor kinderen vanaf 9 jaar. De schrijfster, Linda van Mieghem, een van onze klimaat-ambassadeurs, staat de auteursopbrengst van dit boek af aan Grootouders voor het Klimaat (GvK) om er kleinschalige natuurprojecten mee te realiseren. Daarin gaan oma’s en de opa’s met hun kleinkinderen samen met natuurverenigingen en lokale vrijwilligers aan de slag.

Hieronder kun je over de diverse aspecten van dit project meer te weten komen.

De Dwaalwereld van Saralinde is een fantasievol verhaal over respect voor de Aarde, vriendschap, gevoelens en een zoektocht naar identiteit. Geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar… en voor Grootouders, wegens de vele aanknopingspunten voor gesprek die dit prachtige boek biedt.

Terwijl haar ouders een reportage maken over de vernietiging van het Panamese oerwoud, blijft Saralinde achter bij tante Jasperina. Ze voelt zich in de steek gelaten. De enige met wie ze kan praten is haar “inbeeldvriendje” Linus en ze trekt zich meer en meer terug in de Dwaalwereld in haar hoofd.
Na een val uit de schommel belandt ze samen met Linus op het dek van de Reis naar Ergens, een prachtig zeilschip. Ze maakt kennis met de bemanning (de enige mensen zijn kapitein Knorhaan, de kok Archibald en Vidal de Kristalkijker, de rest zijn ratten, onder de leiding van Awilda, de zeeroofster), en vooral ook met de passagiers: exotische dieren die teruggebracht worden naar hun eiland van herkomst. Hun reis over de Atlantische en Stille Oceaan brengt hen op prachtige plekken. Maar Saralinde en Linus stellen ook vast welke ravage plastic aanricht bij zeedieren.

En ook ander bewustzijn ontwaakt in Linus en Saralinde, die verscheurende keuzes opwekken…

_ _ _ _ _ _ _

PS. In dit bericht deelt een van de eerste lezers van het boek, Frans Swartelé, zijn leeservaring met ons.

Linda van Mieghem kwam op het idee voor dit project door haar eigen tuin te observeren.

“Bovenal moeten we beseffen dat de mens niet boven de natuur staat, maar er deel vanuit maakt. Ook dit project kan een kleine bijdrage leveren, en jongeren samen met grootouders het gevoel geven dat ze iets kunnen doen voor hun toekomst. We zijn niet machteloos.”

Ze benaderde Grootouders voor het Klimaat met een voorstel. Met de auteursopbrengst van dit boek en steun van verenigingen en sympathisanten, willen we kleine, positieve projecten opstarten met kleinkinderen en grootouders. Met als doel dicht bij huis natuuruitbreiding en meer kansen voor biodiversiteit te realiseren. Denk aan bomen en hagen, bloemenweiden, voedselbosjes, begroeide stadsmuren…

Ook kleine steentjes hebben we nodig om een dam op te werpen tegen de aantasting van biodiversiteit, tegen het vernielen van onze bossen en het almaar kleiner worden van de stukken ongerepte natuur.

Zal één boom verandering brengen? Duizend bomen wel een beetje. En er zullen héél veel kleine beetjes nodig zijn. Laten we ons niet verschuilen achter het defaitistische ‘mijn bijdrage is te klein om ertoe te doen’.

Wetenschap, natuurbehoud, verstandig omgaan met onze grondstoffen, energiezuinig leven, werken aan een sociaal rechtvaardige wereld, eerbied voor het oerwoud en zijn bewoners… alles hangt samen met alles.

We zijn niet machteloos.
Natuurlijk kunnen we!

Van de verkoop van het boek De dwaalwereld van Saralinde besteedt Grootouders voor het Klimaat € 6 per exemplaar om groene projecten te steunen die de biodiversiteit bevorderen. Er wordt ook vlijtig samengewerkt met Velt, Natuurpunt, Bos+, de Koning Boudewijnstichting en lokale verenigingen.

We stellen de eerste projecten kort voor. (Hou er rekening mee dat ook hier Covid-19 niet echt meewerkt om de timing te respecteren)

1. Project Westmalle

Op het domein van wzc De Dennen wordt een intergenerationele tuin aangelegd die  de bewoners nauwer bij de buurt wil betrekken. De Koning Boudewijnstichting zegde haar steun toe aan dit project, dat onder de naam ‘Dwaaltuin, jong en oud samen voor meer biodiversiteit’ in partnerschap met Velt wordt uitgevoerd. Ook de nabijgelegen kleuterschool, de grootouders en de kleinkinderen van de bewoners worden betrokken. Het is een onderdeel van het masterplan dat De Dennen voor heel het domein liet uitvoeren. Als plaatselijke grootouders dragen wij ons steentje bij aan deze tuin: met extra groen, meer biodiversiteit, de creatie van een “helende omgeving”.

2. Project Zoersel Natuurpunt

Dit project wordt sterk ondersteund door de gemeente Zoersel. Er werden verschillende gebieden aangekocht met legio mogelijkheden om groen en biodiversiteit een extra boost te geven. Grootouders en kleinkinderen kunnen daaraan samenwerken. Natuurpunt beschikt over de kennis om dit op een duurzame, verantwoorde manier te doen die rekening houdt met grond en locatie. Er werd nu gekozen om in het najaar hagen te planten in het Zalfens Gebroekt.

3. Project Oostmalle 

Hier werken we samen met de twee basisscholen en Behagen van Natuurpunt. Deze vereniging beschikt over de knowhow en heeft ook ervaring met samenwerking met scholen. Zo kan de scholen kan een kant-en-klaar-pakket bezorgd worden, waarschijnlijk in het najaar van 2021. Dat maakt ook tijd voor het educatieve aspect.

Je kunt het boek via Grootouders voor het Klimaat (deze website) bestellen. Je betaalt 21 euro, verzending inbegrepen. Vul meteen het bestelformulier in. Dan krijg je het boek toegestuurd. Het goed gevoel is inbegrepen, en onze dank ook!

Linda van Mieghem stelt zichzelf voor:

Mijn jeugd heb ik doorgebracht in Brasschaat. Als kind lag ik eindeloze uren in onze tuin, op mijn buik onder de appelbomen. Daar werd de kiem gelegd voor mijn liefde voor al wat er zoal groeit, wriemelt of vliegt, en allicht ook voor het schrijven. Want wat doe je als je op je eentje in het gras ligt? Observeren en fantaseren … Na mijn humaniora koos ik als studierichting plastische kunsten. Een aantal jaren heb ik les gegeven op tekenscholen. Nu woon ik al bijna vijftig jaar in Oostmalle, in een huis gebouwd op de grondvesten van een middeleeuws klooster. Met schrijven ben ik vrij laat begonnen. Mijn eerste boek Tovenaar Martijn en de regenboogpoes verscheen in 1989 en werd bekroond door Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Ook later eindigde ik regelmatig als laureaat voor deze prijs. Door een slepende ziekte van mijn man en zijn dood in 2009, heb ik jaren niets gepubliceerd. Na deze lange pauze werd in 2013 Blauw voor Leonore uitgegeven. Het haalde zilver bij Kinder- en jeugdjury Vlaanderen 2015. Flor Verschueren bewerkte het boek tot het muziektheaterstuk Blauw voor en door jongeren. In 2014 verscheen mijn eerste roman voor adolescenten: Hermelijn. Dit verhaal haalde goud in 2016 en werd met zilver bekroond in Gent door de jeugdjury van De kleine Cervantes. Sindsdien verschenen nog: Het karavaantje van alleen, De dag dat wind de vijand werd, De verloren woorden van Antonio en nu Dwaalwereld. Er werden boeken vertaald in het Frans, Duits, Deens, Noors en Servisch.

Linda van Mieghem is ook ambassadeur van Grotouders voor het Klimaat. Haar motivatie daarvoor lees je in dit bericht (waarin ze dit project al aankondigt) op deze site.