20230512_103238 BB

Dweilen met de kranen open is schuldig verzuim

Vlaams klimaatplan ondermaats!

Geen weer om een hond door te jagen, maar als de Vlaamse Regering stilletjes een ondermaats klimaatplan goedkeurt, zijn we van de partij.

Greenpeace, Oxfam, BBL en Grootouders voor het Klimaat – allen lid van de Klimaatcoalitie – daagden op en dansten, verkleed als ministers de limbo onder een veel te lage klimaatlat. Vlaanderen bengelt inderdaad voor klimaatambitie aan de staart van de Belgische én Europese klas en schaamt zich daar niet eens voor. Greta senior zag dat dat niet goed was!

Ministers Brouns, Peeters, Jambon en Demir dansen de limbo
De lat gaat lager …
Nog lager…
Hééééél laag…
Greta senior zag dat dat niet goed was.

Toegegeven, aan biodiversiteit en klimaatadaptatie wordt eindelijk gewerkt, maar dat is dweilen met de kraan open als je de uitstoot zelf niet aanpakt. Professor Manuel Sintubin vatte de Vlaamse ambitie perfect samen toen hij schreef dat we pas na 2050 met nieuwe technologie CO2 uit de lucht gaan halen. Pas na 2050! Ondertussen gaat wel 500 miljoen euro aan waarborg en gratis uitstootrechten naar Ineos, dat met zo’n cadeau uiteraard niet geneigd is om van technologie te veranderen. Of naar Oosterweel, dat uitsluitend voor auto-mobiliteit is bedoeld. Daar kan tegelwippen hier en een boom of bosje daar, hoe sympathiek ook, niet tegenop.

Waarom de Grootouders hier aanwezig zijn? – De tijd dringt voor echte politieke moed!

Pas over 20 jaar die kranen toedraaien is schuldig verzuim! Nu al heeft Spanje geen water meer, niet voor zwembaden, niet voor landbouw. De stuwmeren staan er droog. De bossen branden. Onze boeren verzuipen intussen. Er kan geen aardappel op het veld. En er zijn extreme regens van Congo over Nigeria, Zuid-Afrika, Pakistan tot Californië en Florida. Door de voorthollende opwarming.

We kunnen geen 20 jaar wachten. Wij willen een vooruitziende en verantwoordelijke overheid die CO2 reduceert en de toekomst veilig stelt. Nu!

Daarom deze indrukwekkende Last Post van Grootouder Dirk Van der Roost.

Dirk Van der Roost blaast de Last Post. En hoe…!

Vrt radio 1 en Vrt nws waren present, alsook persagentschap Belga.

GvK Co-voorzitter Hugo Vandienderen liet vanuit de GvK Open Bestuursvergadering weten:

“Met de Grootouders voor het Klimaat vragen we ons af of de leden van de Vlaamse Regering geen kinderen of kleinkinderen hebben? Zijn ze blind en doof voor de miserie die kinderen en kleinkinderen zal te beurt vallen? Een doortastend beleid en politieke moed kunnen die miserie voorkomen!”

2 Antwoorden

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .