Toekomstdenken
onderwijs voor turbulente tijden
Hoopvol onderwijs voor turbulente tijden, dat wil de Werkgroep klimaat- en duurzaamheidseducatie van de Grootouders voor het klimaat bieden. Deze werkgroep werd opgericht in 2020 en ziet hoopvol onderwijs als een belangrijke hefboom om jongeren te steunen in hun zoektocht naar een leefbare en duurzame toekomst.
Hiervoor heeft de werkgroep verschillende projecten opgezet.
Een van onze initiatieven is toekomstdenken.be. Dit project van Grootouders voor het klimaat biedt gratis uitgewerkte lessen aan voor het secundair onderwijs, met de focus op dialoog, samen doen en lezen. Zo bouwen we aan veerkracht en geloof in de impact van het eigen handelen.
Toekomstdenken.be wil leerkrachten inspireren om met leerlingen na te denken over de toekomst van onze planeet en onze samenleving. De lessenreeks leert jongeren functioneren in een wereld die snel verandert en stimuleert hun vaardigheden om met onzekerheid over de toekomst om te gaan. Elke les werkt aan de sleutelcompetenties: burgerzin, zelfbewustzijn of duurzaamheid.
Toekomstdenken.be biedt gratis een twintigtal uitgewerkte lessen met bijhorend materiaal dat uitnodigt tot dialoog, samen doen en lezen. Deze lessen bouwen aan veerkracht en geloof in de impact van het eigen handelen (lees hier waarom). De lessen gaan o.a. over planetaire grenzen, klimaatrechtvaardigheid, ‘de groene consument’, de rol van geld, hoopvol leven en over de toekomstroman Amor Mundi van Steven Vromman.
De lessen zijn creatief en bevorderen systeemdenken.
Toekomstdenken.be nodigt scholen uit om rond ‘hoop in turbulente tijden’ een project uit te werken voor leerlingen van de derde graad. De makers van toekomstdenken.be bieden ondersteuning om zo’n projectweek of een jaarthema praktisch uit te werken. Zij lichten graag alle lessen inhoudelijk toe voor een vakgroep of begeleiden graag een project op uw school. Heb je interesse? Neem dan contact op via info@toekomstdenken.be.
Klimaatgrootouders geven in een aantal regio’s school op twee vrije lesuren of in het kader van een themaweek een klimaatles: ‘interactie met leerlingen’ en ‘beleid en klimaatrechtvaardigheid’. De PowerPoints zijn beschikbaar op Toekomstdenken.be. Deze dienst kan geboekt worden 1 maart 2024. Contacteer Luc via luc.v.overloop@gmail.com of via 0478 01 15 53 voor meer info.
Toekomstdenken.be biedt diensten aan voor klimaat- en duurzaamheidseducatie. Het gaat om een auteursgesprek met Steven Vromman over ‘Amor Mundi’ of over ‘Hoop : een kompas in turbulente tijden’, een klasactiviteit zoals de Wandeling van de ‘Levende Planeet’, die het verhaal vertelt van de buitengewone geschiedenis van het leven op aarde of een sessie met de methodiek van ‘Actieve Hoop’, het werk dat weer verbindt.
Blijft u graag op de hoogte als er nieuwe lessen worden toegevoegd? Schrijf in op de nieuwsbrief. Heeft u interesse in een workshop of kijkt u uit naar een begeleiding bij een project op uw school? Vul een contactformulier in. Heeft u zelf een suggestie, feedback, een nieuw thema of een interessante lesvariant? Wij ontvangen en beantwoorden graag uw mails. Aarzel niet om mee te werken of contact op te nemen via info@toekomstdenken.be of via 0486 980 555.
Hier vindt u de folder van toekomstdenken.be