BeterMilieuJaapTielbeke_169

Beter milieu begint niet bij jezelf – Jaap Tielbeke

“Doe het licht uit als je de deur uit gaat.’

“Scheid je afval.’

“Douche kort.’

Dat waren de “groene geboden’ waarmee journalist Jaap Tielbeke opgroeide. Een beter milieu begint immers bij jezelf, zo leerde hij. Veel heeft het niet geholpen, want twintig jaar later blijven de temperaturen stijgen, diersoorten uitsterven en stevenen we af op onvoorstelbare rampspoed.

Maar we zijn nog niet verloren. In Een beter milieu begint niet bij jezelf doorprikt Tielbeke de mythes die het huidige klimaatdebat in de greep houden. We staren ons blind op persoonlijke gedragsverandering en technologische innovatie, terwijl echte verandering begint bij de politiek. Niet bij de aanschaf van een Tesla, maar bij het investeren in het openbaar vervoer. Niet bij een bekering tot veganisme, maar bij het afschaffen van intensieve veehouderij.

Als de situatie ernstig genoeg is, zijn we bereid en in staat tot radicale verandering, zo bewijst de corona pandemie. Een beter milieu begint niet bij jezelf laat zien waarom we de ecologische ontwrichting met eenzelfde urgentie moeten behandelen. En het toont hoe we duurzamer uit de crisis kunnen komen. Een belangrijk en hoopvol boek, dat ons niet vrijpleit van actie, maar vooral laat zien hoe we de echte verantwoordelijken ter verantwoording kunnen roepen.

Auteur Jaap Tielbeke (1989) is journalist en redacteur bij De Groene Amsterdammer. Sinds 2015 schrijft hij over klimaatverandering.


De Groene Amsterdammer houdt in deze podcast een interview met Jaap Tielman. Hij is één van hun journalisten.

Prachtboek, vinden de Nederlandse Grootouders voor het Klimaat. Zij bevelen het boek van harte aan. ‘Eindelijk iemand die het huidige, misleidende klimaatdebat doorprikt en zich niet op individuele gedragsverandering richt. Jaap Tielbeke laat met dit diepgaande en alomvattende boek zien hoe het anders kan, en moet.’

Het boek kan je bestellen bij youbedo.com. Wanneer je het daar koopt, gaat 10% naar een goed doel!

Inhoud deel 1: De mythe van …… 1 de schuldige mensheid 2 de Groene consument 3 de CO2 bril en 4 de technofix

Inhoud deel 2: Een beter milieu begint …… 5 in de rechtbank 6 op de barricaden 7 bij de politiek

  • Prijs paperback    € 23,99
  • Prijs Ebook          € 12,99
  • Uitgavejaar 2020
  • ISBN10  9493168433
  • ISBN13  9789493168435

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .