wilde tuin

Een Tuinranger?

Stilaan worden deze exemplaren meer bekend in Vlaanderen. Gelukkig! Ze worden meer en meer gespot in alle soorten tuinen, zelfs in piepkleine stadstuinen en op braakliggende gronden waar de tuin nog niet aangelegd werd. Ze strijken neer met een voorraad materiaal en advies, gratis en voor niets, op vraag van de tuineigenaar.

U begrijpt het al, ik stapte zelf vorig jaar in dit prachtig project en volgde een opleiding bij Inverde (Agentschap Natuur en Bos). Een Tuinranger werkt ook in opdracht van steden en gemeenten die zich daarvoor engageerden en de actie ook financieel steunen. De klemtoon ligt op ontharding en vooral groei naar ecologische tuinen waar biodiversiteit eindelijk de plaats krijgt die ze verdient. We zijn steeds met meer en de vraag voor tuinadvies zit in een stijgende lijn.

Ik vind het zeer fijn als je mensen advies op maat kunt geven. Hierbij hangt alles af van de situatie en wensen van de bewoners. Natuurlijk pleiten we voor zoveel mogelijk aanplant van inheemse soorten, maar we hebben een ruime kijk op de zaken en zullen nooit een boom ‘veroordelen’. Integendeel: er is op veel meer plaatsen dan je zou denken een mooie plaats voor een boom(pje) en struiken waar vogeltjes vrolijk hun weg vinden. We mogen telkens mooie fiches schenken waar foto’s en informatie te vinden is. Met kinderen gaan we samen op safari door hun eigen tuin.

Het is soms een uitdaging om op voorhand een plannetje te tekenen, maar ik doe dat graag en ben steeds benieuwd wat er mogelijk zal zijn. En dat is vaak zeer veel en hoeft niet veel te kosten. We doen niet het werk van een tuinontwerper, maar het leunt er wel bij aan, steeds vrijblijvend. En zoveel kleine zaken kunnen al helpen om je tuin meer stress bestendig te maken, zowel tegen de zomerhitte als de natte winterperiodes.                        

Goed nieuws: een luie tuinier zorgt voor veel diversiteit! Neem een kijkje op de website van tuinrangers en ecopedia. Het doet zoveel deugd om echt verbetering brengen. Vele kleine stapjes vormen één grote positieve stap. 

D:\Afbeeldingen\2023\juni 2023\Elzestraat 21 3 tuin\bewerkt\Voortuin.jpg

Je voortuin als visitekaartje ☺ Een kleine voortuin hoeft helemaal geen saaie stenen woestijn te zijn. De natuur regelt dat zelf en dit vraagt veel minder werk dan stenen stofzuigen. Zag ik echt al doen!

Tekst en foto: An Van Daele.

Dit verhaal sluit mooi aan bij de webinar van Mark Verachtert.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .