DSC_0267

Eerlijk Klimaatplan, overal meer bus en tram

Op zaterdag 6 januari 2024 om 5 voor 12 u. hadden in de Vlaamse provinciale hoofdsteden manifestaties voor meer en beter openbaar vervoer plaats. De actie ‘5 voor 12’ werd georganiseerd door ‘Verenigde Supporters Openbaar Vervoer’ en kreeg steun van o.m. syndicale organisaties en ‘Modal Shift Coalitie’ waarvan Grootouders voor het Klimaat deel uitmaakt.

Op 6 januari voerde De Lijn nieuwe vervoersplannen in met vergaande gevolgen. Welgeteld 3247 haltes verdwijnen. Da’s bijna 20% van het totaal. Bussen gaan op hoofdassen rijden en wie afgelegen woont en geen bus of tram in de nabijheid meer heeft, moet daar op eigen krachten raken. Als dat niet zou lukken, is er flexvervoer, een bus die je kunt reserveren, maar proefprojecten tonen aan dat dit systeem lang niet zo sluitend werkt als voorgesteld. De Vlaamse overheid wil een combimobiliteitsplan uitrollen met Hoppinpunten waar mensen zouden kunnen gebruikmaken van deelsystemen. Er zouden er dan wel 2000 van die punten moeten zijn. Nu zijn er nog maar 200. Bovendien is een van die deelsystemen het zogenaamde deelfietsen. Maar hoe moet een jonge ouder met kinderwagen of oudere reiziger met rollator zo’n fiets gebruiken?

Vervoersarmoede

In Antwerpen verschenen voor het Centraal Station een 200-tal actievoerders. Met het nodige lawaai trachtten zij de aandacht van de beleidsmensen te trekken. Om 5 voor 12 u. vielen ook een aantal deelnemers van extinction rebellion als nieuwe klimaatslachtoffers voor dood neer op de tegels van het Koningin Astridplein. Voor de gelegenheid hadden de Antwerpse grootouders hun tram van stal gehaald. Die tram staat symbool voor de hoge nood aan een goed presterend openbaar vervoer als alternatief voor het energieverspillende individuele autogebruik. De Antwerpse klimaatsenioren hebben het nog eens extra op hun trammetje geborsteld: ‘Eerlijk Klimaatplan, overal meer bus en tram’. Grootouders voor het Klimaat vreest echter dat met de nieuwe plannen van De Lijn meer mensen in ‘vervoersarmoede’ worden geduwd waardoor ze opnieuw in de auto zullen worden gejaagd.

Bekijk hier meer foto’s van de actie.

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .