Els Messelis

Els Messelis

Els Messelis is onze eerste gerontoloog in het rijtje ambassadeurs. Ze is bekend van haar artikels en boeken, en ze geeft vormingen die voorbereiden op het pensioen en het leven erna. Daarnaast heeft ze als expertise seksualiteit, intimiteit en huidhonger op latere leeftijd. Ze vindt levensverhalen van mensen van groot belang en ze helpt hen hun levensverhaal te vertellen of op te schrijven.

Els Messelis voegt daar nu voor zichzelf een levensverhaal aan toe: dat van ambassadeur van Grootouders voor het klimaat. “Om ervoor te zorgen dat de generaties na mij een leefbaar leven kunnen leven en anderen motiveren om dat ook te doen”, zegt ze in haar uitgebreide motivatietekst die ze zo begint:

Ook al vertoeven we allemaal ontzettend graag in de natuur: het klimaatverhaal is voor velen niet sexy en de ver van mijn bed­show… Dat was het tot op zekere hoogte ook voor mij. Tot ik plusoma werd en tot ik me recent realiseerde dat ik aan de 4e generatie toe ben waar ik cursus Voorbereiding op Pensioen aan geef… Allemaal mensen met wensen en dromen… Dit doet terug­grijpen naar mijn eigen leven, naar mijn eigen wensen en dromen… Naar de goesting om nóg een van mijn wensen en dromen waar te maken: er daadwerkelijk mee voor zorgen dat de generaties na mij een leefbaar leven kunnen leven en anderen motiveren om dit ook te doen. Zo ben ik ertoe gekomen om lid te worden van Grootouders voor het Klimaat. Veel zin dus om ook mijn steentje bij te dragen aan deze onafhankelijke en breed gedragen burger­beweging. Daarom zeg ik als eerste gerontoloog in het rijtje, heel graag en volmondig JA op het verzoek om ambassadeur te worden.

[…]

Ik heb altijd geprobeerd om te leven volgens twee belangrijke principes.

Laat 1000 bloemen bloeien:
een prachtige interdisciplinaire (geront)agogische visie van waaruit ik dagelijks met passie probeer te leven en te werken. Het is zo fijn om andere mensen te ondersteunen en te inspireren waardoor ze zelf groeien en bloeien. Door zelf te bewegen, ga je anderen ook in beweging brengen. Letterlijk en figuurlijk.

Behandel mij gelijkwaardig, met respect en zonder schade toe te bregen, dan zal ik jou ook zo bejegenen:
dat is heel belangrijk voor mij.

Deze principes wil ik nog meer doortrekken naar mijn verbondenheid met en liefde voor de natuur.

[…]

Ook al heb ik al een dozijn boeken over ouder worden geschreven: ik besef dat ze op een dag niet meer zullen gelezen worden. Alles is relatief en alles gaat voorbij. Zo ook mijn leven.
Dit kunnen we echter niet zeggen over onze planeet Aarde. Ze is te waardevol om als relatief beschouwd te worden.

Haar volledig uitgewerkte motivatietekst lees je hier.

Hartelijk welkom, Els Messelis!

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .