Vlaamse Regering herleidt burger tot NIMBY
Als het van de Vlaamse Regering afhangt kan je als burger in de rechtbank enkel voor milieu en natuur opkomen als je eigenbelang in het geding is. Je kan dus niet meer voor het algemeen belang opkomen, je moet kunnen aantonen dat je rechtstreeks en persoonlijk benadeeld wordt. Begrijpe wie kan.
In hun persbericht van 27 april klagen de Bond Beter Leefmilieu (bericht) en Natuurpunt (bericht) dit aan, gesteund door veel natuur- en milieubewegingen, waaronder Grootouders voor het Klimaat. Het gaat over een decreetontwerp dat op 3 maart 2021 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd met op het eerste gezicht enkele onschuldige juridische aanpassingen. Maar bij nader inzien hebben die aanpassingen catastrofale gevolgen voor milieu en natuur want een bezorgdheid van burgers over het algemeen belang is van geen tel meer.
Het venijn zit o.m. in een artikel (§6) van het ontwerpdecreet. In dat artikel staat dat de rechtbanken een vraag slechts kunnen behandelen wanneer de beschuldigende partij persoonlijk wordt benadeeld door de kwestie. Een bezorgdheid voor het algemeen belang volstaat dus niet meer om naar de rechter te stappen. BBL en Natuurpunt zijn verontwaardigd. “Het siert burgers dat ze voor het collectief belang opkomen en dus verder kijken dan de eigen achtertuin. Hoeveel ongelukkige projecten werden niet tegengehouden of verbeterd door de inbreng van burgers ?”
Binnenkort ligt het ontwerp ter stemming voor in het Vlaams Parlement. In een brief gericht aan de parlementsleden, roept een coalitie van natuur- en milieuverenigingen (Actiegroep Leefmilieu Rupelstreek, Bond Beter Leefmilieu, Bos+, ClientEarth, Greenpeace, Limburgse Milieukoepel, Milieufront Omer Wattez, Natuurpunt, WWF en Grootouders voor het Klimaat) op om de natuur een stem te geven – en het gewraakte artikel van dit decreet niét goed te keuren. De inhoud van de brief kunt u hier raadplegen.
Dit bewijst nogmaals dat deze wetgeving doelbewust werd opgesteld om een aantal grootschalige dossiers op een gemakkelijkere manier erdoor te krijgen met het oosterweeldossier als “lessons learned “. De grootschalige dossiers die ik hier in gedachte heb is het pijpleidingen tracé, Ineos dossier, De Keer. En er zullen in de toekomst wellicht nog grote dossiers opduiken.
Deze dossiers kaderen in mijn ogen ook het adagio van het VOKA dat pleit voor een groei van minstens 2% per jaar tot 2030.
Zoals ik al herhaalde malen aangehaald heb zijn volgende uitspraken eens te meer geldig:
Eva Meijer – Nederlandse filosofe in Knack zegt:
“We hebben een politiek systeem dat weinig rekenschap geeft en weinig moreel besef heeft. Het is meer gericht op het uitvechten van belangen dan op het algemeen belang.”
David Attenborough – Een leven op onze planeet:
“Misschien wel de lastigste horde die we moeten nemen, is de abstracte macht van de gevestigde belangen. Verandering is bedreigend voor iedereen die belang heeft bij de status quo.”
Onze kleinkinderen willen ook ademen
Schaamteloos !