Boekpresentatie Walter Lotens, Rebelse plekken, over municipalisme en commons

Wanneer

02/10/2019    
20:00 - 22:30

ELcker-Ik

Breughelstraat 31/33

2000 Antwerpen

Boekpresentatie Walter Lotens: ‘Rebelse plekken, over municipalisme en commons’, met commentaar van Pascal Gielen, cultuursocioloog UA en Koen Wijnants (Commons lab Antwerpen)

‘Rebelse plekken’ is een zoektocht naar nieuwe initiatieven die haaks staan op het dominante neoliberale denken. ‘Commons’ en ‘municipalisme’, twee begrippen die dicht bij elkaar aanleunen, behoren tot die mondiale en hoopvolle grondstroom. Op vele plaatsen zijn het geen abstracties meer, maar beginnen ze stilaan tot het nieuwe normaal van het dagelijkse leven te behoren.

‘Rebelse plekken’ beginnen de wereldkaart stilaan in te kleuren. Walter Lotens zoekt die plekken op in Frankrijk (De Larzac, Nôtre Dame-des-Landes (ZAD), Saillans, Loos-en-Gohelle en Grenoble) en in Spaanse ciudades rebeldes zoals Barcelona en Madrid. Nabijheid en herkenbaarheid maken kleine, maar ook grote steden tot een uitgelezen schaal om samen-leven te organiseren. Hij trekt bovendien de oceaan over naar Latijns-Amerika. Daar is de bewaarplaats van sociale mechanismen, die bij ons onder een moordende economische ratrace ondergesneeuwd zijn geraakt: het Buen Vivir, de wateroorlog in Cochabamba, de fábricas recuperadas in Buenos Aires en de Zapatistas in Chiapas.

Op rebelse plekken wordt de boeiende kunst van het organiseren van hoop beoefend: met vallen en opstaan rijzen daar de vage contouren van een andere wereld op. Stap voor stap. Walter Lotens volgt en beschrijft die stappen.

Walter Lotens, moraalfilosoof, Latijns-Amerika watcher en freelancer voor www.dewereldmorgen en www.uitpers.be schrijft over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterLotens.net).

Graag aanmelden via www.elcker-ik.be/Deze week in Elcker-ik

Walter Lotens (2019), Rebelse plekken. Over municipalisme en commons.
Oud-Turnhout – ‘s-Hertogenbosch, Gompel&Svacina, www.gompel-svavcina.eu, 184 blz. prijs: 23 euro, ISBN 9789463711487

 

https://www.facebook.com/events/elcker-ik-centum/boekpresentatie-walter-lotens-rebelse-plekken/1467072646813836/

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .