Bus en rail als één geheel – Webinar met Naomi Cambien
(Her)bekijk deze webinar:
Zwitserland telt 130 vervoersmaatschappijen. België 4. En toch. Het bergachtige land heeft een geïntegreerd netwerk, met geïntegreerde dienstregeling en één tarief – waarmee je niet enkel trein, tram en bus maar ook boot en de kabelbaan kan nemen. Het systeem is gecadanceerd en symmetrisch, waardoor de treinen en bussen op steeds dezelfde tijdstippen vertrekken en elkaar mooi kruisen in de knooppunten. Resultaat: overstappen kan met twee vingers in de neus en je reistijd wordt tot het minimum beperkt. En dat aan een relatief goedkoop tarief. Het gevolg: nergens in Europa reizen de inwoners zoveel met de trein als in Zwitserland.
Brussel zet stappen richting tariefintegratie. De BruPass en BruPass XL besparen de reizigers heel wat ticketzorgen binnen een straal van 11,5 km rond het stadscentrum. Waar blijven Vlaanderen en Wallonië?
Het is duidelijk dat performant Openbaar Vervoer zoals in Zwitserland een belangrijke sociale en ecologische rol kan spelen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Voor Grootouders voor het klimaat is het een heel belangrijk strijdpunt.
Regelmatige bussen, treinen en metro’s die naadloos op elkaar afgestemd zijn en waarvoor je slechts één ticket nodig hebt: is ons land er klaar voor? Daarover hield de Bond Beter leefmilieu onlangs een druk bijgewoonde studiedag.
We vroegen aan Naomi Cambien van de BBL om de resultaten toe te lichten. Waar zijn er lichtpunten? Zijn er initiatieven van de overheid, van de openbaar vervoermaatschappijen, van het middenveld in de goede richting? Wat zijn de hinderpalen om tot het geroemde Zwitsers systeem te komen?
Naomi is beleidsexpert transport en woordvoerder voor dat thema bij de BBL.
Webinar met Naomi op maandag 13 november: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 12 november de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig geïnteresseerden uit je netwerk.
Deze webinar (en alle vorige) vind je ook op de vimeo-pagina van de Grootouders en op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het klimaat. Op die kanalen staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…