De illusie van overvloed

Ze verdedigen de grond, het water en het klimaat van onze planeet.

Regeringen en ondernemingen vechten om waar ook ter wereld zo goedkoop mogelijk grondstoffen te bemachtigen. De drie vrouwelijke milieuactivisten uit de film Bertha, Carolina en Maxima geven blijk van grenzeloze moed. Hoe kunnen ze blijven strijden voor natuurbescherming terwijl hun leven op het spel staat en hun dagelijkse leven gedomineerd wordt door hardhandig politieoptreden, intimidatie, fysieke agressie en doodsbedreigingen?

De ‘Illusion of Abundance’ is een film over mensenrechten, over de aarde en over milieubeschermers die in risicogebieden actief zijn. Bertha is lid van de inheemse gemeenschap Lenca in Honduras, Carolina woont in een mijnbouwgebied in Brazilië en Maxima leeft in Peru vlak bij de op één na grootste goudmijn ter wereld. Hoewel ze ver bij elkaar vandaan wonen, hebben deze vrouwen één en hetzelfde doel en dat is het verdedigen van de rechten en bestaansmiddelen van hun gemeenschappen.

Máxima is een Peruaanse inheemse boerin die vreedzaam leefde in een tiny house naast Yanacocha, de op een na grootste goudmijn ter wereld. Ze woont 4000 meter boven de zeespiegel, hoog in de bergen, heeft bijna geen elektriciteit, leeft van familiegewassen en dieren en loopt een keer per week naar het dichtstbijzijnde dorp om het extra voedsel te verkopen dat ze niet aten. Op een dag wilde Yanacocha hun activiteiten uitbreiden. Het Conga-project vond Maxima’s land en huis onderweg …

Carolina woont in het hart van de Braziliaanse historische mijnstreek Minas Gerais. Nadat in 2019 de mijnbouwdam voor giftig afval in Brumadinho brak, na die in Mariana in 2015, besloot ze in slechts enkele minuten gerechtigheid te vinden voor de 272 doden. Carolina is de journalist / activist die zich bewust wordt van wat er in haar gemeenschap gebeurt, van de hebzucht van bedrijven, van een staat die werkt voor bedrijven in plaats van voor de mensen.

In 2015 won Berta Cáceres de prestigieuze Goldman Prize voor haar strijd tegen de bouw van de waterkrachtcentrale van Agua Zarca. Een paar maanden later werd ze thuis vermoord. Haar dochter Bertha werd plotseling gedwongen om een nationale landverdediger te worden die niemand meer kan tegenhouden om licht te werpen op wat er met haar moeder is gebeurd. Ze zet haar eigen leven op het spel om de Hondurese corrupte elite het hoofd te bieden en ze weet dat de strijd moet worden geleverd door ook legaal bedrijven in de Europese Unie aan te vallen.

Duur: 58min. – regie ERIKA GONZALEZ RAMIREZ, MATTHIEU LIETAERT – 2022 – NL-ondertiteling.
Na de film volgt een bespreking + kennismaking met de Grootouders voor het Klimaat.

Filmzaal Klappei, Klappeistraat 2. 2060 Antwerpen
Vrije bijdrage in de kosten.

De Antwerpse Grootouders voor het Klimaat programmeren deze film over klimaatrechtvaardigheid in de 11.11.11-periode. We doen dat in de reeks Maandelijks op Maandag in filmhuis Klappei. De reeks bestaat uit negen avonden, telkens de eerste maandag van de maand, startend in oktober. Elke avond wordt ingevuld door een in Antwerpen actieve vereniging / groep / beweging … die een documentaire of film kiest, en daarna een inhoudelijk gedeelte voorziet. De deelnemers kondigen mekaars avonden allemaal bij hun eigen achterban aan. Bedoeling is dat de wakkere burgers in ’t Stad mekaar zo beter leren kennen. Dit jaar loopt de reeks Maandelijks op Maandag voor de elfde keer in filmhuis Klappei.

Met adembenemende beelden is deze documentaire zowel een eerbetoon aan de onbaatzuchtige activisten in plaatsen als Peru, Honduras en Brazilië als een wake-up call voor de rest van de wereld.”
32e FILM FESTIVAL COLOGNE

Bezoek de website van de film.

Wehebben graag dat je inschrijft