Regelt Klimaattop in Bakoe een rechtvaardige klimaatfinanciering?
webinar Peter Wittoeck
(Her)bekijk deze webinar:
De Klimaattop van de Verenigde Naties vindt dit jaar plaats in Bakoe, Azerbeidzjan. Daar verzamelen regeringsleiders, ministers en onderhandelaars zich op 11 november voor de 29ste COP (Conference of the Parties). Volgens waarnemers staan zowat alle sterren verkeerd voor deze Top.
Er is op de eerste plaats de keuze van het gastland. Net zoals de Verenigde Emiraten (Dubai), gastheer voor de 28ste COP is Azerbeidzjan een olieland. 92 % van de inkomsten van zijn buitenlandse handel haalt het land uit de verkoop van olie en gas.
Bestaande en geplande pijpleidingen voor de uitvoer van olie en gas.
De voorzitter van het gastland bereidt een jaar lang de top voor. (Dat de Top van Prijs een succes werd is in grote mate te danken aan de Franse diplomatie en haar chef Laurent Fabius.) De overheid van Azerbeidzjan heeft de huidige minister van Ecologie en Natuurlijke Grondstoffen Mukhtar Babayev voorgedragen als voorzitter voor de klimaatconferentie. Babayev heeft een verleden als topmedewerker bij staatsoliebedrijf Socar.
De komende Amerikaanse verkiezingen zetten de Amerikaanse klimaatdiplomatie al maanden op de waakvlam. Mede omdat de invloedrijke klimaatgezant John Kerry zijn functie in maart neerlegde.
De Europese Commissie wisselt eind van dit jaar van samenstelling en opereert sinds juni demissionair. Dat helpt de positie van Klimaatcommissaris Hoekstra niet.
Het zijn allemaal factoren die een succesvol verloop van de Top bemoeilijken.
De top staat dit jaar in het teken van klimaatfinanciering, onder meer voor ontwikkelingslanden. Een onderwerp dat nogal eens tot discussies leidt bij internationale onderhandelingen.
Het doel dat in Kopenhagen (2009) werd vastgesteld en in het Parijsakkoord is opgenomen, verloopt in 2025. Op de top in Bakoe moet een nieuw doel voor de steun voor de komende jaren worden bereikt, van minimaal 100 miljard dollar. Lager wordt het bedrag naar verwachting niet. Volgens de VN is er zelfs een stuk meer nodig: alleen de kosten voor de aanpassing aan klimaatverandering loopt al in de honderden miljarden.
Vraag is of de top in Bakoe in de huidige omstandigheden tot ambitieuze en rechtvaardige afspraken zal komen.
We leggen die vraag voor aan Peter Wittoeck, leider van de Belgische delegatie. België heeft voorlopig ook geen Vlaamse of federale regering…
Peter volgt de klimaatonderhandelingen al sinds 2003.
Hij is Diensthoofd Klimaatverandering bij de Federale Overheidsdienst Gezondheid.
Webinar met Peter Wittoeck op maandag 7 oktober: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 6 oktober de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig je netwerk.
Enkele dagen na deze webinar kan je de webinarpagina op onze website bezoeken. Dan vind je daar een link naar de webinar opname op ons Vimeokanaal. Je vindt onze webinars ook op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het Klimaat. Op die kanalen staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…
Hier inschrijven
Afbeeldingen Creative Commons