Wanneer

26/10/2023    
20:00 - 22:30

Evenement type

De tijd dringt, in de Antwerpse Peperfabriek 26 okt. 20u


Wat schreven Stella Nyanchama Okemwa, Leida Rijnhout en Roy Remmen in het Brievenboek van de Grootouders voor het Klimaat (GvK)?
In de Peperfabriek lezen ze hun brieven voor. Op donderdag 26 oktober, 20 – 22.30u. Iedereen welkom.
Alma De Walsche heeft als journaliste van MO heel wat klimaatconferenties gevolgd. Ze kreeg voor haar artikels over duurzame ontwikkeling een persprijs van de Federale Raad Duurzame Ontwikkeling. En ze is ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat.
Alma presenteert de avond en voelt de schrijvers kritisch aan de tand.
Waarom schreven ze hun brief?
Wat vinden ze van dat brievenboek?
Van de Grootouders voor het Klimaat?
Van de bijdrage van die burgerbeweging in de strijd tegen de klimaatcrisis?

 

Wie is Stella Nyanchama Okemwa?
Zij is een Keniaan met de Belgische nationaliteit, die al meer dan 27 jaar in België woont. Ze behaalde twee masterdiploma’s in onderwijs en in sociale & culturele antropologie, respectievelijk aan de VU Brussel en de KU Leuven. Ze was er buurvrouw van Wangari Maathai die de Green Belt Movement oprichtte. Voor Nyanchama blijft de Keniaanse milieuactiviste een zeer inspirerende figuur.
Momenteel werkt ze voor Hand in Hand vzw, de socio-culturele organisatie die strijdt tegen racisme en discriminatie in onze samenleving. Ze omschrijft zichzelf als panafrikaan, afro-feminist en dekolonialiseringsdeskundige. En ze is ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat.

Hier kan je lezen waarom ze ambassadeur van de GvK werd.

Nyanchama schreef een brief aan haar kinderen en kindskinderen.


Wie is Leida Rijnhout?

Zij is ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat Leida is sociaal antropologe en begon als ontwikkelingswerkster in Bolivia. Als coördinator van het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling zette ze het begrip duurzame ontwikkeling op de agenda van zowel milieu- als Noord-Zuidorganisaties in Vlaanderen. Ze was medeonderhandelaar bij het proces dat tot de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (sdg’s) leidde, en is volwaardig lid van de Club van Rome. Je weet wel de Club die al in 1972 stelde dat er grenzen zijn aan de groei.

Hier kan je lezen waarom ze ambassadeur van de GvK werd.

En Leida schreef dus een brief aan een filosoof die opgehemeld en verguist werd, aan Karl Marx.

 

Wie is Roy Remmen?
Roy Remmen is ook ambassadeur voor Grootouders voor het Klimaat. Roy Remmen is huisarts in hart en nieren en werkt meer dan 30 jaar in een landelijke en interdisciplinaire groepspraktijk op de grens van Nederland en België. Daarnaast was hij gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de Universiteit van Hasselt. Hij leidde er huisartsen, studenten geneeskunde en praktijkverpleegkundigen op.

Hier kan je lezen waarom hij ambassadeur van de GvK werd.

Roy schreef dus ook een brief aan zijn eerste kleinkind, aan Anna die in 2022 geboren werd.

 

Wat denkt Sandrine Mairesse als klimaatjongere van het brievenboek en van de burgerbeweging die het samen stelde? Sandrine is actief bij Youth for Climate. Om die beweging te steunen zijn de Grootouders voor het Klimaat in 2019 opgericht.
Tijdens de coronatijd stond Sandrine twee jaar lang elke vrijdag voor het Gentse stadhuis om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Zij is een professionele sopraan, en is binnenkort te horen in de opera Cassandra bij De Munt, die het verhaal van een jonge klimaatactivist vertelt. Ook op de Picknick van GvK zong zij het Klimaatlied. Hier kan je die nog beluisteren. Ook Sandrine wordt ondervraagd door Alma.

Alma ondervraagt ook Marc Cabus die samen met GvK-co-voorzitter Bernard Hubeau de ambassadeurs en actieve mensen van de Grootouders voor het Klimaat uitnodigde om brieven te schrijven. Marc is zeer actief bij de Grootouders voor het Klimaat, vooral in onze Gentse afdeling en in onze werkgroep communicatie. Als ingenieur had hij een leidinggevende functie bij de Openbare Omroep.

De Antwerpse afdeling van de Grootouders voor het Klimaat vertelt wat ze al gedaan heeft en wat nog op het programma staat.

Je komt dat allemaal te weten op donderdagavond 26 oktober in de Peperfabriek Breughelstraat 31-33 2018 Antwerpen, goed bereikbaar te voet, met de fiets en met tram 4. Deuren 19.30u. Start 20u. Einde 22.30u.

De avond wordt georganiseerd door de Peperfabriek, de Antwerpse Grootouders en hun vrienden.

Meer over het boek vind je op de speciale pagina van onze site. Daar kun je ook de trailer bekijken.

We hebben graag dat je inschrijft