Doorgroeidag Grootouders voor het Klimaat GvK

De nieuwe Vlaamse regering heeft bijzonder vage en beperkte ambities. Daarom willen de Grootouders voor het Klimaat nog harder meewerken aan een draagvlak voor een ambitieus en rechtvaardig klimaatbeleid. Op een DoorgroeiDag willen we onze jonge beweging daartoe versterken.

Gie Goris, hoofdredacteur MO en Ambassadeur van de Grootouders, was op de Klimaattop in New York en is erg begaan met klimaatrechtvaardigheid. Hij geeft ons zijn visie op het klimaatvraagstuk en de rol die de grootouders kunnen spelen. Na zijn inleiding kunnen we reageren.
Lees hier waarom Gie Ambassadeur 
is van de GvK.

We bieden nog voor de lunch een kort overzicht van verschillende ONDERDELEN van de GvK-werking én vertellen hoe kan je helpen:
– We hebben al zo’n 50 Ambassadeurs. En we willen er nog meer. Hier vind je ze allemaal.
– We zijn actief op de sociale media; bezoek onze zeer actieve Facebookpagina
– We hebben een boeiende website
– We bieden lezingen aan vooral aan leeftijdgenoten, zie bv.
– In Antwerpen is een leesgroep gestart
– Onze leden bezorgen ons wat geld en een vzw is in oprichting

Na de lunch gaan we in WERKGROEPEN dieper is op 7 thema’s. De sessies duren telkens 40 minuten. Iedereen kan er drie verschillende meemaken. Je kiest die bij je inschrijving. Elke werkgroep heeft naast een gespreksleider een verslaggever. Het nationaal bestuur GvK van 6 december bekijkt die en trekt daar besluiten uit. Wil je ook daaraan meedoen? Geef een sein aan hugovandienderen@gmail.com.

Spreken over klimaat
Wetenschappelijke argumenten, stemverheffingen… het helpt niet om mensen met twijfels over het klimaat te overtuigen. Wat dan wel? Zoeken naar gemeenschappelijke dingen, vragen stellen, je eigen verhaal brengen…
GvK kunnen een workshop aanbieden om zo’n andere aanpak onder de knie te krijgen. Je kan er even van proeven.

Klimaatrechtvaardigheid
Is fundamenteel voor de hele klimaatbeweging, ook voor de Grootouders. We hielden er al een colloquium over. Klik hier door naar het verslag en de presentaties. Ook op de DoorgroeiDag focussen we hierop. De Gele Hesjes en iedereen moet mee. De strijd tegen de klimaatontwrichting gaat voor ons samen met onze inzet voor meer gelijkheid in de samenleving. Hoe zie jij dat?

Lokale Acties
In Aartselaar, Mortsel, Geel, Sint Joris-Weert gingen grootouders o.a. op markten in gesprek met mensen over het klimaat. Hoe pakten we het aan? Met welk resultaat? Wat leerden we? Krijg je ook zin?
Zie bv verslag van onze actie in Geel.

Nationale acties
Vanaf het prille begin steunden de Grootouders en de Grands-parents de Klimaatspijbelaars bij hun acties. We waren op alle klimaatbetogingen duidelijk aanwezig met onze witte hesjes en spandoeken. Op 20 september 2019 waren we zeker met 250 Grootouders die achter onze Ambassadeurs, Kristien Hemmerechts, Geert Vanistendael e.a. opstapten. Zie het verslag. We werken samen met de Klimaatcoalitie, GreenPeace, de Bond Beter Leefmilieu, Extinction Rebellion… In Brussel proberen we met de Grands-parents samen een afdeling op te zetten. Voor al die samenwerkingen hebben we meer mensen nodig.

Provinciale… werking
In Limburg richten we een provinciale afdeling op. Zie hier. De regio Kempen maakt zich klaar. In sommige centrumsteden werken Grootouders samen met andere leden van de Klimaatbeweging. Hoe doen ze dat? Heb je zin om zoiets aan te pakken in jouw gemeente, regio, provincie?

Ouderenverenigingen
Al bij de stichting van de Grootouders waren de Vlaamse Ouderenraad en sommige seniorenverenigingen steunend aanwezig.Intussen is samenwerking groeiend met OKRA, S Plus en andere verenigingen. OKRA-voorzitster Mieke Peeters is één van onze Ambassadeurs. Lees haar verklaring. S-Plus interviewde co-voorzitter Bernard Hubeau. Wat bieden we ouderenverenigingen, dienstencentra aan? Kan je helpen?

Geweldloos verzet
Brave betogingen blijken weinig indruk te maken. Steeds meer mensen verwijzen naar de geschiedenis. De afschaffing van de slavernij, algemeen stemrecht, dekolonisering zijn er maar gekomen door burgerlijke ongehoorzaamheid. Maar zo’n acties moeten positief scoren bij de publieke opinie en de deelnemers moeten mogelijke gevolgen kennen. Tot dit type actie kan slechts overgegaan worden als GVK als beweging akkoord gaat. De discussie mag beginnen. Inspiratie bij Extinction Rebellion, Forum Vredesactie, Gandhi, ML King… Zelfs prinsessen plegen geweldloos verzet. Bij een klimaatactie in Londen van Extinction Rebellion is Esmeralda, halfzus van koning Albert, opgepakt. Lees het hier.

AGENDA

10 u koffie + inschrijving
10.30 co-voorzitter Bernard Hubeau heet iedereen welkom
10.40 inleiding van Gie Goris
11.30 korte pauze
11.40 nabespreking olv Bernard Hubeau en Luc van Overloop
12.10 zes onderdelen van onze werking kort toegelicht
12.45 smakelijk: meegebrachte boterhammen + koffie aangeboden
14,00 werkgroepen: drie sessies van 45 min
Je kan 3 werkgroepen volgen; je kiest ze bij je inschrijving
14 u Start sessie één
14.45 Start sessie twee
15.30 Start sessie drie
16.15 Na sessie 3 samen naar de cafetaria
Om na te praten, verder kennis te maken met elkaar.
Drankjes = op eigen kosten

VOOR WIE?

Iedereen die zich inschreef op onze Nieuwsbrief, al mee stapte in Klimaatbetogingen, in een ouderenorganisatie actief is of gewoon bezorgd is, de GvK beter wil leren kennen… is erg welkom. 

INSCHRIJVINGEN
Gratis en de inschrijvingslijst vindt je hier

VOORBEREIDING
Eén van de bestuursleden van GvK is een belezen economist én filosoof. Ter voorbereiding en inspiratie van onze dag schreef Luc Van Overloop een essay. Luc onderschat onze opdracht niet. De klimaatontsporing dwingt ons tot een radicale ommezwaai. Die zal de altruïstische kant van de homo sapiens versterken en zo leiden tot een beter samen leven. Een positief mensbeeld brengt Luc tot dit optimistisch besluit. Dat stoelt hij op recente inzichten van diverse wetenschappen. Je kan het lezen op onze website.
Je kan daar al reageren als je wil. Vind je hem naïef, te optimistisch? Onderschat hij de krachten van het status quo? Mail je reactie aan de auteur.

Eén antwoord

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .