Voedsel in een veranderende wereld - Uitdagingen voor een veerkrachtiger voedselsysteem - 20/02 - FRDO                                                   febr

Voedsel speelt een zeer belangrijke rol in de klimaat-, milieu- en biodiversiteitsproblematiek, maar vanzelfsprekend ook wat betreft de (volks)gezondheid. De klimaat- en biodiverstiteitsproblematiek, maar ook geopolitieke en socio-economische factoren zullen een steeds belangrijkere impact op  het mondiale en natuurlijk ook het Belgische voedselsysteem uitoefenen, zowel aan de productie- als aan de consumptiezijde. Bijgevolg staan we voor de uitdaging om strategieën te ontwikkelen om het voedselsysteem veerkrachtiger, minder kwetsbaar en duurzamer te maken.

LOCATIE: FRDO, Financietoren, Pachecolaan 13

PROGRAMMA

VOORMIDDAG | 09:00 u – 12:10 u

  • 09:00 – 09:30: Registratie en welkomstkoffie
  • 09:30 – 09:40: Welkomstwoord
  • 09:40 – 10:50:
    • De impact van de klimaatverandering en de biodiversiteitscrisis op het voedselsysteem. (As. Prof. Fanny Boeraeve, Uliège  – FR)
    • Aanpassingsstrategieën voor een minder kwetsbaar voedselsysteem: hoe kunnen we voedselproductie- en consumptiemodellen veerkrachtiger en duurzamer maken in het licht van de uitdagingen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. (Prof. Erik Mathijs, KULeuven – NL)
  • 10:50 – 11:10: Pauze
  • 11:10 – 12:10: Panel met jongeren, sprekers en andere stakeholders FRDO

NETWERKLUNCH EN INFOMARKT | 12:10 u – 13:40 u

Organisaties die werken rond verduurzaming van het voedselsysteem kunnen met een infostand deelnemen aan de infomarkt.

NAMIDDAG | 13:40 u – 18:00 u

Parallelle sessies: 2 x 3 parallelle sessies  van 60 minuten. Iedere deelnemer kan 2  sessies volgen.

13:40 – 15:45:

  • Sessie 1: Hoe kunnen we jongeren, maar ook volwassenen,  leren kritisch reflecteren en keuzes maken rond gezondere en duurzamere voeding? (prof. Hendrik Slabbinck – NL)
  • Sessie 2: Hoe probeert de voedings- en distributiesector te verduurzamen en veerkracht te ontwikkelen? (Anneleen Malesevic – Fevia/Comeos) (FR & NL)
  • Sessie 3: Jongeren en duurzame voeding (Vlaamse Jeugdraad en Forum des Jeunes – NL en FR)
  • Sessie 4: De eiwitshift (Kristof Rubens – Vlaamse administratie) (NL)
  • Sessie 5: Op weg naar duurzamere voedselproductiesystemen –  Praktijkgetuigenissen van jonge land- en tuinbouwers (Tijs Boelens & Vincent De Lobel – NL en FR)
  • Sessie 6: Duurzamere voeding gezondere voeding? (Stefanie Vandevijvere, Sciensano – FR)

15:45 – 16:30: Pauze

16:30 – 17:10: Slotdebat: Hoe kunnen we bijdragen aan de verduurzaming van het voedselsysteem? Belangrijkste aanbevelingen op basis van de dag van de jongeren.

17:10: Slotwoord en receptie

Save the date! Gratis inschrijven kan via de link: https://forms.office.com/e/1Gu0Pwh1zP?origin=lprLink

Heeft u vragen? Contacteer Sven Vermassen (sven.vermassen@frdo-cfdd.be).

< Afbeelding via Pixabay