In het kader van de Green Deal lanceerde de Europese Commissie een nieuwe grondstoffenstrategie. De noodzakelijke energietransitie, de digitalisering en de vergroening van de industrie brengen immers een explosie van de vraag naar grondstoffen – in het bijzonder mineralen en metalen – met zich mee. Naast ‘grotere duurzaamheid’ is de doelstelling van de strategie ook ‘meer zekerheid’ (lees: een gegarandeerde toevoer).
Maar draagt het Europese grondstoffenbeleid ook vanuit mondiaal perspectief bij aan een rechtvaardige transitie?
Tijdens dit webinar zal Wies Willems dieper ingaan op de sociale en ecologische impact van grondstoffenontginning in het Zuiden, en plaatst hij enkele kritische kanttekeningen bij het Europese beleid.
Wies Willems (°1985) studeerde Germaanse Talen en Letterkunde en behaalde een master-na-master Conflict & Development aan Universiteit Gent. Na zijn studies werkte hij voor verschillende ngo’s, waaronder een jaar in Peru, en was hij actief als freelancejournalist. Sinds 2014 is Wies beleidsmedewerker natuurlijke rijkdommen bij Broederlijk Delen, met bijzondere aandacht voor Latijns-Amerika.
De focus van zijn werk ligt op thema’s als de sociale en ecologische impact van grondstoffenontginning, de situatie van milieu- en mensenrechtenverdedigers, en de internationale agenda rond regulering van bedrijven. Wies richt zich tot Belgische en Europese beleidsmakers, in nauwe samenwerking met partnerorganisaties op het terrein en ngo-netwerken in Brussel. Daarnaast informeert hij de publieke opinie via persbijdragen, lezingen en campagnewerk.
Webinar met Wies Willems, op maandag 28 juni: wachtkamer vanaf 13.45, start om 14 u tot 15 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 27 juni de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig je netwerk. We zenden de webinar ook Live uit via onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/GrootoudersvoorhetKlimaatBe/
Deze webinar en alle vorige vind je op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het klimaat. Op dat kanaal staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…
Reactie toevoegen