Wanneer

20/09/2023    
11:45 - 19:30

Evenement type

Hoe de Antwerpse haven duurzaam maken?

Dat is het onderwerp van de Antwerpse dag tijdens de actieweek van de Grootouders voor het Klimaat (zie Halen we het nog?). Die week vindt plaats van 18 september tot zaterdag 23 september. Een 30 deelnemers trekken van Hasselt naar Brugge dwars door Vlaanderen en Brussel met het openbaar vervoer. Op 20 september doet de groep Antwerpen aan. Maar alle geïnteresseerden zijn welkom de dag mee te maken.
We komen samen op het Steenplein om 11.30. We nemen daar DeWaterbus Om 12u naar Lillo. Zo krijgen we een idee van één van de grootste havens van Europa. De dagjesmensen kunnen tickets kopen bij de steward aan boord van DeWaterbus. Dit kan zowel cash (zoveel mogelijk gepast) als met Bancontact. 65-plussers die met een reductietarief willen reizen, moeten hun identiteitskaart tonen. Gewoon tarief is 6 € heen en weer. Reductie is 5 €.

Om 13.00u komen we aan in Lillo. Na een korte wandeling in dat pittoreske polderdorp picknicken we. De dagjesmensen brengen hun picknick mee.
Om 14.00u vertrekken we uit Lillo met de Waterbus naar Steenplein
15:00 aankomst Steenplein; wandelen naar Stormkop “Een VRIJSTAAT voor jonge en minder jonge avonturiers, wonend op een verlaten scheepswerf aan de Antwerpse Droogdokken.” Droogdokkenweg 4, Antwerpen
15:25 aankomst Stormkop;

15:40: Hoe de Antwerpse haven duurzaam maken?
Dit is van kapitaal belang in de strijd tegen de klimaatcrisis gezien de enorme uitstoot van de industrie in de Antwerpse haven. Dit sluit aan bij de negende duurzaamheidsdoelstelling van de Verenigde Naties: bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie.
Colloquium met:
Tycho Van Hauwaert, specialist industriële transitie van de Bond Beter Leefmilieu
Anthonie De Lausnay, syndicaal afgevaardigde en Comité lidCovestro, het vroegere Bayer: hoe de transitie combineren met aantrekkelijke jobs
Hans Bruyninckx, gewezen directeur van het Europees Milieu Agentschap in Kopenhagen
In de Blauwe zaal van Stormkop.

18.30u avondmaal in de Stormkop. De dagjesmensen kunnen mee aanschuiven en betalen rechtstreeks hun maaltijd. Ze moeten echt wel inschrijven daarvoor.

 

Inschrijven voor dagjesmensen gewenst, zeker als je een avondmaal wilt gebruiken in de Stormkop.

Meer over de actieweek Halen we het nog? vind je op de projectpagina.


Illustraties
By Jean Housen – Own work, CC BY-SA 4.0,
By Alf van Beem – Own work, CC0,