Hoe een gemeente klimaatrobust maken door mobiliteitskeuzes? webinar Marlies Lenaerts
Onze steden en gemeenten zijn ongezond door luchtvervuiling. Ze zijn onveilig vooral voor de voetganger en de fietser. Ze zijn vaak onaantrekkelijk, zeker voor kinderen. In veel wijken is te weinig groen en open water. De verharding gaat maar door. Ook vandaag worden nog steenwoestijnen aangelegd in de stad. Zie het Antwerpse Operaplein. Daardoor ontstaat bij hittegolven een hitte-eiland effect.
Vorige eeuw hebben de ruimtelijke planners absolute voorrang gegeven aan de auto. Hier en daar komen wel tuinstraten met groen. er komen meer fietsers en betere infrastructuur… Maar het aantal parkeerplaatsen blijft zeer hoog en dus ook de autodrukte, ook in woonstraten. Koning auto blijft enorm veel ruimte opeisen. Er zijn wel steden die op weg zijn naar een klimaatvriendelijke stad. Denk aan Gent, Mechelen, Leuven… Maar er is meer nodig.
Hoe kan je het openbaar domein omvormen tot een aantrekkelijke, gezonde en veilige ruimte? Hoe kan je meer ruimte geven aan groen, spelende kinderen en zitbanken voor (groot)ouders?
Marlies Lenaerts heeft dat onderzocht voor de stad Antwerpen samen met het Team Vlaamse Bouwmeester. Zij was 15 jaar ruimtelijk planner voor de stad. De onderzoekers werkten het concept “stratenclusters” uit. Ze pleiten voor een mobiliteitstransitie naar meer collectief vervoer en fiets. En minder privaat autobezit.
De mobiliteitstransitie herverdeelt de ruimte op straat en geeft meer ruimte aan water, groen, lokale economie en ontmoeting. En je krijgt een betere luchtkwaliteit, minder geluidsoverlast, minder hittestress en een aantrekkelijkere woonomgeving. De stadsplanning bekijkt de hele gemeente én de individuele straten. Overleg met de buurt is daarbij essentieel.
Sinds 2022 probeert Marlies die inzichten in praktijk te brengen niet meer als stadsambtenaar, maar via de vzw Klimplant, (klimaatplatform Antwerpen) en haar engagement bij Recht op Lucht..
Voor haar webinar zal Marlies putten uit het vermelde onderzoek. Dat onderzoek vind je hier op het internet.
Webinar met Marlies op maandag 20 januari wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 19 januari de link. Verwittig anderen die mogelijk interesse hebben.
Enkele dagen na deze webinar kan je de webinarpagina op onze website bezoeken. Dan vind je daar een link naar de webinar opname op ons Vimeokanaal. Je vindt onze webinars ook op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het Klimaat. Op die kanalen staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…
Hier inschrijven