Wanneer

10/10/2022    
11:00 - 12:00

Evenement type

(Her)bekijk de webinar

Hoe helpt Papillon mensen met energiearmoede?
webinar Stefan Goemaere

Meestal hebben we huishoudtoestellen om te koelen zoals koelkasten en diepvroiezers en om te verwarmen zoals kookplaten en mogelijk droogkasten. Ze vormen de derde grootste energieverbruiker in huis, na de verwarming van de woning en de productie van warm water. Maar elke koelkast van dezelfde grootte verbruikt niet evenveel. Om daar klaarheid in te scheppen heeft de Europese Unie labels ontwikkeld. Een koelkast met label A+++ verbruikt vele malen minder dan een even groot toestel met label C.

Probleem is dat veel mensen in armoede opgezadeld zijn met oudere toestellen die zeer veel verbruiken. Nu de energieprijzen de pan uitrijzen wordt dit nog een veel grotere zorg. En komen steeds meer mensen in de problemen.
Je kan de BTW op elektriciteit verlagen of energiecheques geven… Maar dat zijn geen structurele oplossingen.
Wat heeft Papillon daarop gevonden?

Papillon is een initiatief van SAAMO West-Vlaanderen in de Westhoek. (SAAMO is het vroegere Samenlevingsopbouw.) Mensen in armoede kunnen energiezuinige toestellen huren. Ze hoeven die koelkast A+++ niet te kopen. Ze genieten wel van een veel lagere energiefactuur.
Onder het motto ‘tien jaar zonder zorgen’ blijft de producent tien jaar eigenaar van het toestel. Reparatie-, vervangings- en verplaatsingskosten zijn voor zijn rekening. Hij heeft er dus alle baat bij om een goede kwaliteit te leveren. Na tien jaar komen de toestellen terecht in de circulaire economie. Geen van de materialen wordt als afval gezien, alles wordt hergebruikt.
Eigenlijk is dit een nieuw economisch model. De klemtoon van deze vorm van circulaire economie ligt op gebruik en niet meer op bezit. En daar varen mens en planeet wel bij.

Stefan Goemaere is opbouwwerker van SAAMO. Hij startte dit project in 2019. Intussen zijn OCMW’s en SAAMO afdelingen elders in Vlaanderen met een gelijkaardige aanpak begonnen.
Het is een sterk model om aan te kaarten bij lokale overheden.
Hoe één en ander precies in mekaar steekt én groeide, vertelt Stefan in zijn webinar op maandag 10 oktober: wachtkamer vanaf 10.45, start om 11u tot 12 u.
Hier inschrijven
Als je inschrijft krijg je ten laatste op 9 oktober de link. Deze webinar is gratis en staat open voor iedereen. Verwittig je netwerk.

Deze webinar (en alle vorige) vind je achteraf op het YouTubekanaal van de Grootouders voor het klimaat. Op dat kanaal staan nog andere films i.v.m. klimaat van GvK en anderen. Interessant om eens in te snuisteren…

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .