Klimaatverstoring - Wat is dat nu en hoe lossen we het op.

Wanneer

24/04/2019    
19:30 - 21:00

Waar

Zaal Hondius Dentergem
Wakkenstraat 24, Dentergem, 8270

Evenement type

En plots stond er jeugd op straat, met de vraag om oplossingen voor het klimaat, de klimaatverstoring, een vraag voor een betere toekomst. Eerst met 3.000, dan 12.000, 35.000… en dit al weken lang.

Maar waarom dan toch?

Voor velen is de klimaatverstoring nog onduidelijk en ook beangstigend: waar gaan we naartoe, en gaan wij als gewone burgers hier de rekening niet gepresenteerd krijgen?

Tijd dus voor verduidelijking.

In deze lezing gaan we dieper in op de klimaatverstoring en wat dat juist is:

de broeikasgassen, CO², de opwarming van de aarde…

Met grafieken, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, plaatsen we dit in een breder kader en zien we dat de oorsprong van dit alles al een ganse tijd in het verleden ligt, maar door de industrialisatie een grotere versnelling kent.

De laatste 4 jaar zijn de warmste ooit.
Temperaturen tot boven 35°, dorre gazons vorig jaar, de mislukte oogsten, watertekort, het grondwater dat nog niet op niveau, ieder van ons heeft het gevoeld.

Maar ook wereldwijd zie je de extreme weersituaties toenemen: De grote hitte in Australië, overstromingen in Mozambique, bosbranden in Californië: je kan er niet naast kijken.
Maar hoe kunnen we dit stoppen en terug omdraaien en onze aarde tot een aangename plaats maken?

In dit tweede deel gaan we dieper in op de mogelijke oplossingen.
We zitten allemaal in hetzelfde bootje, het klimaat maakt geen onderscheid tussen man of vrouw, links of rechts, blank of gekleurd.

Wijzelf, door onze levensstijl in vraag te durven stellen, met kleine of grote aanpassingen.

De industrie door innovatie en andere manieren van productie en transport, innovatie…

De overheid die een kader creëert om deze overgang naar een andere manier van leven mogelijk te maken : ruimtelijke ordening, bebossing, verplaatsen van accenten, vb. het verleggen van subsidiëring van fossiele brandstoffen naar groene energie, subsidiëring van onderzoek en innovatie, maar ook bestraffen van vervuiling.

Maar een paar voorbeelden van zovele mogelijke oplossingen.

Door verduidelijking willen we angst voor het onbekende wegnemen, hoop geven en mensen overtuigen dat we er samen door kunnen geraken.

Koen Platevoet

Reactie toevoegen

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met * .