Wanneer

24/09/2023    
13:30 - 18:00

Evenement type

Kalmthoutse heide, klimaat en stikstof – wandeling met Geert De Blust

De Kalmthoutse Heide is een natuurgebied in de Belgische provincie Antwerpen, nabij het dorp Kalmthout en de Nederlandse grens. Het gebied bestaat voornamelijk uit heide met vennen, zandverstuivingen en dennenbos. Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 3750 ha, het Grenspark Kalmthoutse Heide.


Bedreigingen

Branden vormen natuurlijk een zeer grote bedreiging zoals in 2011. Die ontstaan veel gemakkelijker in lange periodes van droogte veroorzaakt door de klimaatcrisis.  Die droogte tast ook de purperen heide aan. Er ontstaan droge, vale plekken. De heide slaagt er ook minder in om in de veengrond water vast te houden.
Het natuurgebied heeft ook veel last van stikstof. Dat is uitstekend voedsel voor gras en andere groene planten en die verdringen de heide en zeldzame planten die een arme grond nodig hebben. Stikstof komt vrij uit industrie (die van de haven), verkeer en intensieve landbouw en daalt neer in de heide.
Branden en stikstof bedreigen de grote rijkdom aan planten en dieren die de Kalmthoutse Heide rijk is.

Geert De Blust wil ons dit allemaal toelichten tijdens een wandeling. Geert is dé heide-specialist in Vlaanderen. Hij is ook een “systeemdenker“,d.w.z. iemand die de verbanden analyseert tussen de natuur en het hiermee samengaand beleid. Hij is verbonden aan het Instituut Natuur en Bos Onderzoek INBO en aan de Universiteit Antwerpen.

 

Bereikbaarheid

  • Met de trein: afstappen aan station Heide, vandaar nog 1,6 km. te voet naar De Vroente.
  • Ideale trein: 12.03 in Antwerpen C., afstappen na Kapellen in Heide; je bent daar om 13.03u.
  • Met station in de rug rechtdoor de hoofdstraat in, tweede straat rechts = Guido Gezellelaan. Volgen tot aan De Vroente.
  • Met de auto: grote parking aan De Vroente, Putsesteenweg 129, 2920 Kalmthout.
  • Met de fiets: ter oriëntatie knooppunt in de buurt van Heide Station = 81

Afspraakpunt: 13.30 stipt
Ingang De Vroente. De Vroente is gesloten wegens verbouwing. Toiletten en informatiepunt zijn wel geopend.
Er zijn voldoende brasseries in de buurt om vooraf of nadien nog iets te gaan drinken of eten.

Graag inschrijven


Illustraties Creative Commons